Ślimaki z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem
Karnawał pomału się kończy, a ja zapraszam Was do przygotowania bardzo prostego przepisu na zawijasy – ślimaki z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem.
W kilka chwil możemy przygotować przystawkę, przekąskę czy ciepłą kolację, kiedy wpadną niespodziewani goście.
Przystawka banalnie prosta, a przy tym bardzo smaczna i znika tak szybko jak się ją robi 😉
Składniki na ślimaki z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego – u mnie 300 g
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50-70 g żółtego sera
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- suszone oregano
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżki oleju
Jak przygotować ślimaki z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem:
Oczyszczone pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i szklimy cebulę.
Gdy cebula będzie ładnie zeszklona to dodajemy pieczarki i posiekany czosnek, smażymy całość aż pieczarki stracą surowość i odparują.
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku, odstawiamy do wystudzenia.
Schłodzony płat ciasta francuskiego rozwijamy, smarujemy ketchupem, układamy przesmażone pieczarki z cebulą, posypujemy startym serem i oprószamy oregano.
Dodatki układamy w taki sposób, aby jedną dłuższą krawędź pozostawić wolną – po zwinięciu ładnie się sklei w roladę i nie rozwinie podczas pieczenia.
Zwijamy dość ściśle w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi ciasta, brzeg doklejamy i kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm, układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200°C z termoobiegiem lub w 220°C bez termoobiegu przez około 10-12 minut aż ciasto się ładnie zarumieni.
Podajemy z ulubionymi sosami lub bez.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze