Bananowy pudding chia z kakao i masłem orzechowym
Pudding chia to propozycja na bardzo prosty i przepyszny deser, przekąskę czy lekkie drugie śniadanie.
Deser zamknięty w słoiku idealnie nada się do pracy czy do szkoły.
Do klasycznego puddingu z chia dodałam moje ulubione składniki, które w połączeniu tworzą prawdziwą bombę smakową – banany, kakao i masło orzechowe.
Do puddingu użyłam także syropu daktylowego, który wzbogaca smak oraz macę, która podnosi walory zdrowotne deseru.
A jakie jest Wasze ulubione połączenie smakowe?
Składniki na bananowy pudding chia z kakao i orzechami (2 porcje):
- 300 ml mleka krowiego lub roślinnego – u mnie mleko krowie 1,5%
- 4 czubate łyżki nasion chia
- 1 banan – 120 g
- 2 łyżki kakao gorzkiego lub karobu
- 2 łyżki masła orzechowego – ja użyłam z orzechów laskowych
- 1 łyżka syropu daktylowego, klonowego lub z agawy
- opcjonalnie 1 łyżeczka sproszkowanego korzenia macy
- opcjonalnie kilka orzechów – u mnie laskowe
Jak przygotować bananowy pudding chia z kakao i orzechami:
Do kielicha blendera wlewamy mleko, syrop daktylowy, wsypujemy nasiona chia, kakao, macę, dodajemy obranego banana oraz masło orzechowe.
Całość chwilę miksujemy, najlepiej pulsacyjnie, do połączenia składników, a następnie przelewamy do dużego słoika.
Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, aby nasiona wchłonęły mleko i spęczniały; powstanie gęsty pudding.
Podczas chłodzenia warto jeszcze 2-3 razy wstrząsnąć słoikiem, dzięki czemu nasiona będą równomiernie wchłaniały wilgoć z mleka.
Pudding rozlewamy do 2 szklaneczek lub słoiczków.
Możemy przybrać kilkoma plasterkami banana, całymi orzechami i kapką masła orzechowego.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 326 kcal (1 porcja na mleku krowim 1,5%)
białka (B): 13,5 g
tłuszcze (T): 16,4 g
węglowodany (W): 26,4 g
******
Udostępnij na:
Komentarze
poezja… bardzo dobre
Dziękuję, cieszę się, że smakowało 🙂