Bananowy pudding chia z kakao i masłem orzechowym


Pudding chia to propozycja na bardzo prosty i przepyszny deser, przekąskę czy lekkie drugie śniadanie.

Deser zamknięty w słoiku idealnie nada się do pracy czy do szkoły.

Do klasycznego puddingu z chia dodałam moje ulubione składniki, które w połączeniu tworzą prawdziwą bombę smakową – banany, kakao i masło orzechowe.

Do puddingu użyłam także syropu daktylowego, który wzbogaca smak oraz macę, która podnosi walory zdrowotne deseru.

A jakie jest Wasze ulubione połączenie smakowe?


Składniki na bananowy pudding chia z kakao i orzechami (2 porcje):

  • 300 ml mleka krowiego lub roślinnego – u mnie mleko krowie 1,5%
  • 4 czubate łyżki nasion chia
  • 1 banan – 120 g
  • 2 łyżki kakao gorzkiego lub karobu
  • 2 łyżki masła orzechowego – ja użyłam z orzechów laskowych
  • 1 łyżka syropu daktylowego, klonowego lub z agawy
  • opcjonalnie 1 łyżeczka sproszkowanego korzenia macy
  • opcjonalnie kilka orzechów – u mnie laskowe


Jak przygotować bananowy pudding chia z kakao i orzechami:

Do kielicha blendera wlewamy mleko, syrop daktylowy, wsypujemy nasiona chia, kakao, macę, dodajemy obranego banana oraz masło orzechowe.

Całość chwilę miksujemy, najlepiej pulsacyjnie, do połączenia składników, a następnie przelewamy do dużego słoika.

Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, aby nasiona wchłonęły mleko i spęczniały; powstanie gęsty pudding.

Podczas chłodzenia warto jeszcze 2-3 razy wstrząsnąć słoikiem, dzięki czemu nasiona będą równomiernie wchłaniały wilgoć z mleka. 

Pudding rozlewamy do 2 szklaneczek lub słoiczków.

Możemy przybrać kilkoma plasterkami banana, całymi orzechami i kapką masła orzechowego.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 326 kcal (1 porcja na mleku krowim 1,5%)
białka (B): 13,5 g
tłuszcze (T): 16,4 g
węglowodany (W): 26,4 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Babka czekoladowa budyniowo-majonezowa z orzechami włoskimi

20-11-2021 

Pasta z wędzonej makreli z ciecierzycą i dynią

17-11-2021 

Kotlety mielone z indyka

15-11-2021 

Komentarze

  • Zdjęcie profiloweEdyta Maslany | 02-07-2021

    poezja… bardzo dobre

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 02-07-2021

    Dziękuję, cieszę się, że smakowało 🙂