Bitki ze schabu duszone z warzywami


Bitki ze schabu duszone z warzywami to propozycja jednogarnkowego obiadu.

Plastry schabu duszone w cebuli, marchwi i czerwonej papryce w delikatnym sosie.

Schab doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą, którą rozciera w moździerzu tóż przed przygotowaniem, aby uwolnić pełen smaku tej korzennej przyprawy. Wieprzowina kocha kolendrę, więc nie bójcie się jej używać.

Bitki ze schabu duszone z warzywami to danie bardzo smaczne, szybkie i może być przygotowane na kilka obiadów, bo łatwo jest je odgrzać.

Bitki ze schabu możemy podać z ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem kluskami lub pieczywem.

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.


Składniki na bitki ze schabu duszone z warzywami:

  • 700 g schabu bez kości
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • sól himalajska
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • mąka pszenna do oprószenia schabu – ok. 2-3 łyżek
  • 3-4 gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie)


Jak przygotować bitki ze schabu duszone z warzywami:

Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie kroimy na cienkie plastry – około 1 cm grubości.

Kolendrę rozcieramy w moździerzu.

Plastry schabu przyprawiamy solą, pieprzem i kolendrą z obu stron, a następnie oprószamy mąką, a nadmiar strzepujemy.

Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy schabu z obu stron na rumiano, po około 3-4 minuty.

Do obsmażonego schabu dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i marchew w plasterki.

Przesmażamy razem aż cebula stanie się szklista.

Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i przesmażamy ok. 1 minuty.

Całość podlewamy wodą, tak aby mięso było delikatnie przykryte płynem i dodajemy gałązki tymianku.

Przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 30 minut, co jakiś czas mięso przewracamy i mieszamy, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.

Gdy schab jest już mięciutki przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Tosty Caprese - tosty z mozzarellą, pomidorami i świeżą bazylią

18-06-2021 

Roladki z kurczaka z botwinką i fetą

16-06-2021 

Kompot z rabarbaru z miętą i cytryną

14-06-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy