Bitki ze schabu duszone z warzywami
Bitki ze schabu duszone z warzywami to propozycja jednogarnkowego obiadu.
Plastry schabu duszone w cebuli, marchwi i czerwonej papryce w delikatnym sosie.
Schab doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą, którą rozciera w moździerzu tóż przed przygotowaniem, aby uwolnić pełen smaku tej korzennej przyprawy. Wieprzowina kocha kolendrę, więc nie bójcie się jej używać.
Bitki ze schabu duszone z warzywami to danie bardzo smaczne, szybkie i może być przygotowane na kilka obiadów, bo łatwo jest je odgrzać.
Bitki ze schabu możemy podać z ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem kluskami lub pieczywem.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na bitki ze schabu duszone z warzywami:
- 700 g schabu bez kości
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- sól himalajska
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- mąka pszenna do oprószenia schabu – ok. 2-3 łyżek
- 3-4 gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie)
Jak przygotować bitki ze schabu duszone z warzywami:
Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie kroimy na cienkie plastry – około 1 cm grubości.
Kolendrę rozcieramy w moździerzu.
Plastry schabu przyprawiamy solą, pieprzem i kolendrą z obu stron, a następnie oprószamy mąką, a nadmiar strzepujemy.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy schabu z obu stron na rumiano, po około 3-4 minuty.
Do obsmażonego schabu dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i marchew w plasterki.
Przesmażamy razem aż cebula stanie się szklista.
Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i przesmażamy ok. 1 minuty.
Całość podlewamy wodą, tak aby mięso było delikatnie przykryte płynem i dodajemy gałązki tymianku.
Przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 30 minut, co jakiś czas mięso przewracamy i mieszamy, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
Gdy schab jest już mięciutki przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze