Kompot z rabarbaru z miętą i cytryną
Dzisiaj zapraszam na pyszny i bardzo orzeźwiający kompot z rabarbaru.
Ogólnie jak tylko pojawia się sezon rabarbarowy to obowiązkowo musi być kompot z rabarbaru, a w dalszej kolejności ciasto i rabarbar pod kruszonką.
Kompot z rabarbaru uwielbiamy i podaję go schłodzony, wtedy smakuje przecudownie, jest taki orzeźwiający i chłodzący, wprost idealny na bardzo ciepłe dni.
Przygotowuję go zazwyczaj w wersji najprostszej, ale czasami z laską wanilii i cukrem trzcinowym, w postaci lemoniady z imbirem lub jak dzisiaj z miętą i cytryną.
Wszystkie wariacje na temat kompotu rabarbarowego bardzo smaczne, orzeźwiające, chłodzące i z przyjemnością je Wam polecam.
Mam nadzieję, że wypróbujcie którąkolwiek wersję lub może pokusicie się o wszystkie.
Składniki na kompot z rabarbaru z miętą i cytryną:
- ok. 600-700 g rabarbaru
- 2 gałązki świeżej mięty
- cukier, miód, erytrytol lub inne słodzidło do smaku
- ok. 2 łyżek soku z cytryny
- opcjonalnie kostki lodu do podania
Jak przygotować kompot z rabarbaru z miętą i cytryną:
Rabarbar oczyszczamy z liści, odcinamy końcówki, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na gaz. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy grzanie i gotujemy jeszcze przez około 5-7 minut.
Wyłączamy grzanie, odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie przecedzamy przez sito.
Jeszcze ciepły kompot dosładzamy do smaku, dodajemy gałązki mięty i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Wystudzony kompot doprawiamy sokiem z cytryny do smaku i przenosimy do lodówki do schłodzenia.
Podajemy dobrze schłodzony z kostkami lodu i listkiem mięty.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze