Zupa buraczkowa z zieloną soczewicą
Zupa buraczkowa z zieloną soczewicą to propozycja jesiennej, rozgrzewającej i treściwej zupy.
Przygotowana w wersji lżejszej bez dodatku śmietany czy jogurtu, wyłącznie na warzywach, bez dodatku mięsa.
Aby zupie dodać źródła białka dorzuciłam zieloną soczewicę, która świetnie sprawdza się w zupach. Dzięki niej zupa stała się treściwsza, bogatsza w smaki i oczywiście gęstsza. Taka zupa nasyci nas na dłużej.
Zupę przygotowuje się bardzo szybko, w przeciągu około 40 minut; jest bardzo prosta, ugotowana z kilku łatwo dostępnych składników, m.in. ziemniaków, buraków i zielonej soczewicy oraz oczywiście jarzyn typu marchew, pietruszka i seler, które każdy ma w kuchni.
Wyszła cudownie pyszna, więc bardzo Wam polecam w sezonie jesienno-zimowym.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na zupę buraczkową z zieloną soczewicą:
- 6-8 ziemniaków
- 3 spore buraki (ja użyłam z listkami i łodyżkami, bo mam jeszcze takie z działki)
- 8 łyżek zielonej soczewicy
- 3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 4 gałązki natki selera
- 1 cebula
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta cukru – ja użyłam erytrytolu
- 2-3 łyżki octu winnego lub jabłkowego
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- opcjonalnie 3 łyżeczki przyprawy do zup i kanapek (u mnie naturalna bez glutaminianu sodu, soli i cukru i sztucznych dodatków KWB by Alicja Janowicz)
- 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
Jak przygotować zupę buraczkową z zieloną soczewicą:
W garnku o grubym dnie szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w plasterki marchewkę, pietruszkę i seler, razem przesmażamy przez około 2 minuty.
Następnie wlewamy około 2 litrów wody, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, przykrywamy i zagotowujemy.
Gdy wywar się zagotuje zmniejszamy grzanie, dodajemy przyprawę do zup i kanapek (opcjonalnie), natkę selera, 1 łyżeczkę soli oraz ziemniaki i soczewicę; dalej gotujemy około 20 minut.
Gdy ziemniaki są już prawie miękkie dodajemy buraczki pokrojone w cienkie ćwierćplastrki i gotujemy około 10 minut. Po około 5 minutach dorzucamy ewentualnie łodyżki i listki drobno pokrojone.
Na sam koniec zupę zakwaszamy octem jabłkowym lub winnym i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą erytrytolu lub cukru.
Gdy zupa jest już gotowa, a wszystkie warzywa miękkie wyłączamy grzanie i zupę odstawiamy na około 10 minut, a następnie podajemy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze