Tosty Caprese - tosty z mozzarellą, pomidorami i świeżą bazylią
Tosty Caprese to tosty z mozzarellą, pomidorami i świeżą bazylią.
Bardzo smaczne, proste w wykonaniu i pożywne zapiekane kanapki, które wzorowałam na znanej sałatce Caprese.
Choć są w wersji wegetariańskiej, bezmięsnej, bez jakiejkolwiek wędliny to zasmakują każdemu, kto lubi świeże, lekkie smaki.
Tosty możemy podać na śniadanie, brunch, szybki lunch lub ciepłą kolację.
Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu – jeszcze ciepłe, chrupiące z wierzchu, z ciągnącą się w środku mozzarellą i aromatyczną bazylią smakują wprost obłędnie!
Składniki na tosty Caprese – tosty z mozzarellą, pomidorami i świeżą bazylią:
- 8 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego
- 1 kulka sera mozzarella (125 g) lub
- pomidor
- świeże listki bazylii
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- sól himalajska
- 1 ząbek czosnku – opcjonalnie
Jak przygotować tosty Caprese – tosty z mozzarellą, pomidorami i świeżą bazylią:
Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników.
Mozzarellę odsączamy z zalewy, a następnie kroimy w plastry.
Pomidora myjemy i również kroimy w plastry.
Listki bazylii myjemy i osuszamy, a czosnek drobniutko siekamy.
Na desce układamy 4 kromki chleba tostowego, na których kolejno układamy po 2-3 plastry sera mozzarella, po 2 plastry pomidora, a następnie oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem oraz ewentualnie drobniutko posiekanym czosnkiem.
Całość posypujemy porwanymi listkami bazylii, przykrywamy drugą połową kromek chleba i dociskamy.
Zapiekamy w opiekaczu na rumiano, ewentualnie smażymy na patelni grillowej lub zwykłej – wówczas podczas smażenia kromki lekko dociskamy do siebie, aby obie części zlepiły się.
Jeżeli swoje tosty przygotujecie na wkładce do grillowania, wówczas uzyskacie charakterystyczne pasy po upieczeniu.
Gotowe tosty możemy przekroić na pół.
Podajemy zaraz po przygotowaniu, bo takie są najsmaczniejsze.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze