Boczniaki szarpane
Boczniaki szarpane to wariacja na temat szarpanej wieprzowiny, tyle że w wegańskiej wersji.
Boczniaki szarpane są tak pyszne i aromatyczne, że pokochają je najbardziej wybredni mięsożercy!
A jak je podać?
Otóż, jak kto lubi. Możemy potraktować je jak gyros i podać w bułce, w chlebku pita lub w tortilli.
Oczywiście porcja warzyw i jakiś sos będzie urozmaiceniem i polecam obowiązkowo podać z szarpanymi boczniakami.
Dzięki uprzejmości naszego serdecznego kolegi mieliśmy przyjemność cieszyć się smakiem leśnych boczniaków, które nie mają sobie równych.
Na pewno w tych kupionych w sklepie nie znajdziecie tego prawdziwego smaku i aromatu, który jest bardziej wyczuwalny niż w leśnych grzybach.
Niemniej jednak, czy to ze sklepu czy z lasu warto przygotować boczniaki szarpane, by sprawdzić ten niepowtarzalny smak dania, które śmiało może konkurować z mięsną wersją.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na boczniaki szarpane:
- 350 g boczniaków – u mnie leśne
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
- 1/2 łyżeczki majeranku
- spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól (morska, himalajska lub zwykła)
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować boczniaki szarpane:
Boczniaki rwiemy lub kroimy w cienkie, długie paseczki.
Olej rozgrzewamy na patelni.
W tym czasie cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, smażymy do czasu aż się ładnie zeszkli.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i przesmażamy dosłownie przez 3 sekundy, aby oddał swój aromat, ale się nie przypalił.
Następnie dodajemy boczniaki i przesmażamy aż zmiękną, około 5 minut.
Dodajemy wszystkie przyprawy, zioła oraz sos sojowy i przesmażamy jeszcze przez około 3 minuty, aby przyprawy oddały swój smak i aromat.
Finalnie sprawdzamy smak i doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy, np. w chlebku pita z dodatkiem warzyw i sosów jako wegetariański kebab, ewentualnie w tortilli lub w bułce. Możemy podać także jako danie obiadowe z ryżem lub frytkami i surówką.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 76 kcal (100 g )
białka (B): 3,4 g
tłuszcze (T): 4,1 g
węglowodany (W): 7,7 g błonnik: 2,59 g
******
Udostępnij na:
Komentarze