Ciastka walentynkowe - serduszka z cynamonem


Walentynki już jutro!

Czasu mało, więc przychodzę z mega prostym, ekspresowym pomysłem na uczczenie tego dnia słodkim wypiekiem.

Ciastka walentynkowe – serduszka z cynamonem to urocze ciastka z ciasta francuskiego.

A skoro ciasto francuskie to możecie być pewni, że będzie dziecinnie prosto.

Te ciastka skradną Waszym Walentynkom serca!

Happy Valentine’s Day ❤️

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.

Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.


Składniki na ciastka walentynkowe – serduszka z cynamonem (25 szt.):

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego – użyłam XXL (300 g)
  • 4 łyżki roztopionego masła lub oliwy/oleju rzepakowego
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki cukru trzcinowego


Jak przygotować ciastka walentynkowe – serduszka z cynamonem:

Z lodówki wyjmujemy ciasto francuskie na około 10 minut przed przystąpieniem do pieczenia, aby nabrało wyższej temperatury (nie będzie się kurczyło podczas pieczenia.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie cynamonowe.

Do miseczki wlewamy roztopione i wystudzone masło lub olej, dodajemy cynamon oraz cukier i dokładnie całość mieszamy.

Rozwijamy płat ciasta, a następnie smarujemy nadzieniem cynamonowym.

Zwijamy ściśle ciasto po dłuższym boku – w połowie z jednej strony i w połowie z drugiej, aż po środku spotkają się ze sobą oba wałeczki.

Ostrym nożem kroimy ciasto na plastry grubości ok. 1,5 cm.

Ciastka układamy na płasko w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy serduszka, wyciągając dolną część ciastka w trójkąt.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200°C z termoobiegiem lub w 220°C bez termoobiegu przez około 10-12 minut aż ciasto ładnie się zarumieni – szczegółowy opis pieczenia znajdziecie na opakowaniu ciasta.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 67 kcal (1 serduszko)
białka (B): 0,6 g
tłuszcze (T): 4,4 g
węglowodany (W): 5,7 g      błonnik: 0,25 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy