Bogracz wegetariański
Bogracz to tradycyjne jednogarnkowe danie węgierskie gotowane w kociołku.
W oryginalnym przepisie przygotowuje się go z mięsa wołowego z dodatkiem słoniny.
Zainspirowana kuchnią węgierską stworzyłam własny kociołek w wersji vege.
Używając papryki wędzonej potrawa smakuje jakby była z dodatkiem mięsa; wędzony, dymny aromat doskonale nadaje się do dań warzywnych, które chcemy podkręcić i nadać im mięsnego posmaku.
Przepis zmodyfikowałam i zamiast mięsa użyłam kotletów sojowych.
Kotlety sojowe to źródło cennego białka pochodzenia roślinnego, które zawierają ziarna soi.
Soja prócz białka zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez, fosfor i wapń.
Pyszne, syte i zdrowe jednogarnkowe danie dla całej rodziny.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na bogracz wegetariański (4 porcje):
- 2 świeże czerwone papryki
- 2 cebule
- 1 duży pomidor lub 2 małe
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 3 ziemniaki
- 100 g suchych kotletów sojowych
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1/2 świeżej papryczki chili lub 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka kminku w całości
- sól morska
- 4 ziarenka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka cukru lub erytrytolu
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Jak przygotować bogracz wegetariański:
Kotlety sojowe zalewamy lekko osolonym wrzątkiem lub bulionem warzywnym, odstawiamy na około 20 minut do namoczenia, a następnie odsączamy.
W tym czasie przygotowujemy warzywa.
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w grubsze plastry, ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w dużą kostkę, obraną cebulę w dużą kostkę; pomidora sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Czosnek siekamy.
Do garnka o grubym dnie, fajnie sprawdza się garnek żeliwny, wlewamy olej i wrzucamy cebulę, przesmażamy aż stanie się szklista.
W międzyczasie pieprz ziarnisty i kminek rozcieramy w moździerzu.
Zdejmujemy garnek z ognia, wsypujemy paprykę wędzoną, pieprz i kminek, mieszamy.
Stawiamy ponownie na ogień, dodajemy marchewkę i dusimy przez około 2 minuty.
Następnie dodajemy ziemniaki, a także pokrojoną paprykę i przesmażamy przez około 2 minuty.
Dodajemy posiekaną ostrą papryczkę, dolewamy ok. 1 szkl. wody i dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem.
Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie dodajemy pokrojonego pomidora i posiekany czosnek.
Teraz dodajemy pokrojone na spore kawałki namoczone wcześniej kotlety sojowe.
Dusimy pod przykryciem jeszcze przez kilka minut.
Dodajemy przecier pomidorowy i odrobinę cukru.
W tym momencie dodajemy nasz sekretny składnik, czyli musztardę sarepską, która zagęści naszą potrawę, doda jej głębi i charakterystycznego smaku.
Na koniec doprawiamy potrawę do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z pieczywem lub z galuszkami, czyli węgierskimi kluseczkami.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 324 kcal (1 porcja)
białka (B): 17,3 g
tłuszcze (T): 6,6 g
węglowodany (W): 50,6 g błonnik: 11,66 g
******
Udostępnij na:
Komentarze