Surówka z kapusty pekińskiej z selerem naciowym i paluszkami surimi


Dzisiaj kolejna propozycja na surówkę z kapusty pekińskiej, a w zasadzie przypomnienie ze starego bloga.

Idealna do obiadu, ale równie dobra jako samodzielny posiłek, na kolację czy lunch do pracy.

Seler naciowy jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny. Doskonale hamuje ochotę na słodycze, działa moczopędnie i pomaga w trawieniu tłuszczy.

Dzięki sporej zawartości magnezu, potasu i wapnia korzystnie wpływa na układ nerwowy.

Obniża ciśnienie krwi i zły cholesterol, a także rozszerza naczynia krwionośne. Odkwasza organizm, poprawia trawienie, nawadnia i odmładza organizm.

Działa przeciwnowotworowo dzięki zawartości apigeniny.

Jest także lekiem na potencję i afrodyzjakiem.

Paluszki surimi są niskokaloryczne i zawierają odżywcze białko.

Paluszki krabowe zawierające spore ilości kwasów omega-3, wit. B12 oraz selen.

Idealnie sprawdzają się do różnego rodzaju sałatek, stąd dzisiejsza propozycja.

Surówka z kapusty pekińskiej z selerem naciowym i paluszkami surimi jest surówką bardzo prostą i szybką w przygotowaniu.

Bardzo smaczna i ciekawa w smaku – polecam!

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.

Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.

Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej z selerem naciowym i paluszkami surimi (4 porcje):

  • 1/2 niedużej kapusty pekińskiej (ok. 500 g)
  • 100 g paluszków krabowych surimi
  • 1 duża marchewka
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1-2 łyżki soku z cytryny


Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej z selerem naciowym i paluszkami surimi:

Kapustę szatkujemy.

Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej na dużych oczkach.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Seler naciowy i paluszki surimi kroimy w plasterki, nie za cienkie.

Natkę pietruszki siekamy.

Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez oraz jogurt i dokładnie mieszamy.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 206 kcal (1 porcja)
białka (B): 6,7 g
tłuszcze (T): 12,7 g
węglowodany (W): 17,5 g      błonnik: 5,62 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Makaron smażony z wieprzowiną, warzywami i sezamem

09-03-2013 

Kiełbasa w sosie cebulowo-paprykowym

07-03-2013 

Koktajl pomarańczowy z imbirem

06-03-2013 

Komentarze

  • brak komentarzy