Surówka z kapusty pekińskiej z selerem naciowym i paluszkami surimi
Dzisiaj kolejna propozycja na surówkę z kapusty pekińskiej, a w zasadzie przypomnienie ze starego bloga.
Idealna do obiadu, ale równie dobra jako samodzielny posiłek, na kolację czy lunch do pracy.
Seler naciowy jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny. Doskonale hamuje ochotę na słodycze, działa moczopędnie i pomaga w trawieniu tłuszczy.
Dzięki sporej zawartości magnezu, potasu i wapnia korzystnie wpływa na układ nerwowy.
Obniża ciśnienie krwi i zły cholesterol, a także rozszerza naczynia krwionośne. Odkwasza organizm, poprawia trawienie, nawadnia i odmładza organizm.
Działa przeciwnowotworowo dzięki zawartości apigeniny.
Jest także lekiem na potencję i afrodyzjakiem.
Paluszki surimi są niskokaloryczne i zawierają odżywcze białko.
Paluszki krabowe zawierające spore ilości kwasów omega-3, wit. B12 oraz selen.
Idealnie sprawdzają się do różnego rodzaju sałatek, stąd dzisiejsza propozycja.
Surówka z kapusty pekińskiej z selerem naciowym i paluszkami surimi jest surówką bardzo prostą i szybką w przygotowaniu.
Bardzo smaczna i ciekawa w smaku – polecam!
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej z selerem naciowym i paluszkami surimi (4 porcje):
- 1/2 niedużej kapusty pekińskiej (ok. 500 g)
- 100 g paluszków krabowych surimi
- 1 duża marchewka
- 100 g kukurydzy z puszki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1-2 łyżki soku z cytryny
Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej z selerem naciowym i paluszkami surimi:
Kapustę szatkujemy.
Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Seler naciowy i paluszki surimi kroimy w plasterki, nie za cienkie.
Natkę pietruszki siekamy.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez oraz jogurt i dokładnie mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 206 kcal (1 porcja)
białka (B): 6,7 g
tłuszcze (T): 12,7 g
węglowodany (W): 17,5 g błonnik: 5,62 g
******
Udostępnij na:
Komentarze