Domowe Hot dogi
Domowe Hot dogi to pomysł na zdrowszą wersję fast foodu, choć w zasadzie zależy jakich użyjemy składników i ich jakości.
Jedno jest pewne, że możemy sami przyczynić się do tego, że nie będzie taki straszny jak zakupiony w przyulicznej budce.
W domowej wersji hot dogów możemy użyć ulubionych składników, ulubionych parówek, warzyw i sosów.
Moja wersja jest “na bogato”, przygotowana w chrupiącej bagietce, z dużą ilością warzyw, sosami i prażoną cebulką.
Zanim przystąpicie do składania swoich hot dogów przygotujcie sobie wszystkie składniki, warzywa pokrójcie, przygotujcie sosy, parówki i dodatki, np. prażoną cebulkę.
Do domowych hot dogów zawsze przygotowujemy szybki, prosty sos, który idealnie pasuje i podkręca smak. Proporcje poszczególnych składników nie są sztywne. Warto przetestować sobie, czy wolimy sos bardziej pikantny, słodki, czy też słodko-pikantny.
Składniki na domowe Hot dogi:
- 4 półbagietki
- 4 dobrej jakości parówki z indyka
- 8 liści sałaty, np. strzępiastej
- 2 duże pomidory
- 2 ogórki gruntowe
- 2 ogórki konserwowe lub kilkanaście plastrów sałatki szwedzkiej
- 1/4 czerwonej cebuli
- prażona cebulka
- ketchup
- musztarda
sos do hot dogów:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1/4 łyżeczki czosnku suszonego
Jak przygotować domowe Hot dogi:
Zaczynamy od przygotowania sosu do hot dogów.
W miseczce łączymy majonez z ketchupem i musztardą, dodajemy suszony czosnek i dokładnie mieszamy. Sos można schłodzić.
Bagietki nacinamy wzdłuż, uważając aby nie przeciąć bułek na pół.
Następnie podgrzewamy w piekarniku lub na stojaku tostera.
Parówki przekładamy do garnka z wodą i grzejemy, uważając aby nie doprowadzić wody do wrzenia, gdyż parówki mogą popękać.
Pomidory i ogórki kroimy w plasterki, a cebulę w cienkie piórka.
Gdy mamy przygotowane wszystkie składniki przystępujemy do składania hot dogów.
Podgrzaną bagietkę lekko rozchylamy, smarujemy łyżką sosu tysiąca wysp, układamy po 2 liście sałaty, wkładamy podgrzaną parówkę i obkładamy plastrami ogórków i pomidora.
Polewamy ketchupem i musztardą, a następnie posypujemy prażoną cebulką i dokładamy paseczki czerwonej cebuli.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze