Brownie z truskawkami
Dzisiaj zapraszam wszystkich łasuchów, zwłaszcza tych lubiących czekoladowe brownie.
Postawiłam na mocno czekoladowe brownie, prawie bez mąki, pyszne i rozpływające się w ustach z dodatkiem naszych polskich truskaweczek.
Ostrzegam – ciasto jest mega czekoladowe i bardzo wciąga!
Składniki na brownie z truskawkami:
- 300 g czekolady gorzkiej – najlepiej o zawartości 70% kakao
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 4 jajka
- 1 czubata łyżka kakao gorzkiego
- 1 łyżka mąki pszennej
- szczypta soli
- truskawki
Jak przygotować brownie z truskawkami:
Masło, czekoladę oraz szczyptę soli rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystudzenia.
Całe jajka ubijamy z cukrem aż staną się puszyste i zwiększą objętość.
Przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie za pomocą łopatki mieszamy.
Wlewamy wystudzoną masę czekoladową i delikatnie łączymy.
Ciasto przelewamy do formy (wym. 21×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu układamy połówki truskawek.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez 25-28 minut w temperaturze 175°C.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy, nawet jeśli wydawać się będzie, że jest jeszcze niedopieczone i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Gdy ciasto dobrze się wystudzi zwiąże się i osiągnie prawidłową konsystencję.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze