Bułki z makiem
Dzisiaj zapraszam na pyszne bułki z makiem.
Bardzo smaczne, puszyste i proste do zrobienia.
Idealne na śniadanie, kolację, do szkoły czy pracy.
Składniki na bułki z makiem:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 350 ml wody
- 2 łyżki oliwy
- 3-4 łyżki suchego maku + 1-2 łyżki do posypania bułek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Jak przygotować bułki z makiem:
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dolewamy ciepłą wodę i mieszamy.
Dodajemy 2 łyżki mąki i ponownie dokładnie mieszamy by nie było grudek.
Rozczyn odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – kiedy podrośnie i będzie bąbelkował to jest już gotowy.
Do miski (najlepiej drewnianej) przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy.
Do mąki wlewamy rozczyn, dodajemy 3-4 łyżki maku i oliwę, dokładnie wyrabiamy dłonią aż wszystkie składniki ładnie się połączą.
Wyrabiamy dalej przez ok. 10 minut by ciasto dobrze napowietrzyć.
Formujemy kulę, lekko obsypujemy mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, krótko je wyrabiamy, formujemy kulę i dzielimy na 10 równych części.
Z każdego kawałka ciasta formujemy bułeczkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ponownie odstawiamy bułki pod ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Przed samym pieczeniem bułki smarujemy mlekiem i posypujemy delikatnie makiem.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C.
Upieczone bułeczki studzimy na kratce.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze