Kurczak w sosie paprykowym

Bardzo prosty do przygotowania i przepyszny kurczak w sosie paprykowym.


Składniki kurczaka w sosie paprykowym :

  • 6-8 podudzi
  • 2 czerwone papryki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki pepperoni lub chili
  • 1 – 1,5 szkl. bulionu (warzywnego, drobiowego) lub wody
  • 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki oleju
  • 3 gałązki tymianku świeżego


Jak przygotować kurczaka w sosie paprykowym:

Cebulę, seler naciowy i paprykę kroimy na mniejsze, niedbałe kawałki.

Kurczaka myjemy i osuszamy, podsmażamy na oleju aż będzie złocisty.

Podsmażonego kurczaka zdejmujemy z patelni.

Na tłuszczu po smażeniu kurczaka dodajemy pokrojoną cebulę i seler naciowy, chwilę przesmażamy.

Dodajemy następnie paprykę, z grubsza pokrojone ząbki czosnku i drobniutko posiekaną papryczkę pepperoni bez pesteczek.

Całość smażymy przez 3-4 minuty.

Wlewamy bulion lub wodę i wkładamy podsmażone kawałki kurczaka.

Całość dusimy pod przykryciem ok. 30-40 minut.

Po tym czasie wyjmujemy kurczaka, a sos miksujemy blenderem na gładką konsystencję.

Sos doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku.

Dodajemy listki tymianku i jeszcze raz chwilę miksujemy.

Wkładamy kurczaka i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut, by kurczak przeszedł smakiem sosu.

Podajemy z ryżem.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Mojito

29-06-2013 

Latte truskawkowe

28-06-2013 

Flaczki wieprzowe

27-06-2013 

Komentarze

  • brak komentarzy