Kurczak w sosie paprykowym
Bardzo prosty do przygotowania i przepyszny kurczak w sosie paprykowym.
Składniki kurczaka w sosie paprykowym :
- 6-8 podudzi
- 2 czerwone papryki
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki pepperoni lub chili
- 1 – 1,5 szkl. bulionu (warzywnego, drobiowego) lub wody
- 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżki oleju
- 3 gałązki tymianku świeżego
Jak przygotować kurczaka w sosie paprykowym:
Cebulę, seler naciowy i paprykę kroimy na mniejsze, niedbałe kawałki.
Kurczaka myjemy i osuszamy, podsmażamy na oleju aż będzie złocisty.
Podsmażonego kurczaka zdejmujemy z patelni.
Na tłuszczu po smażeniu kurczaka dodajemy pokrojoną cebulę i seler naciowy, chwilę przesmażamy.
Dodajemy następnie paprykę, z grubsza pokrojone ząbki czosnku i drobniutko posiekaną papryczkę pepperoni bez pesteczek.
Całość smażymy przez 3-4 minuty.
Wlewamy bulion lub wodę i wkładamy podsmażone kawałki kurczaka.
Całość dusimy pod przykryciem ok. 30-40 minut.
Po tym czasie wyjmujemy kurczaka, a sos miksujemy blenderem na gładką konsystencję.
Sos doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku.
Dodajemy listki tymianku i jeszcze raz chwilę miksujemy.
Wkładamy kurczaka i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut, by kurczak przeszedł smakiem sosu.
Podajemy z ryżem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze