Blok czekoladowy


Ostatnio zaczęłam wracać do starych przepisów, do przepisów z mojego dzieciństwa. Smaki dzieciństwa na długo pozostają w pamięci, bo tak pysznie to smakowało, bo babcia robiła takie pyszne pierogi, druga placki ziemniaczane, a mama ciasto.

Dzisiaj kolejna przypominajka z PRL – blok czekoladowy, któż go nie zna?

Bardzo prosty w przygotowaniu, tak prosty, że mogą go zrobić Wasze dzieci.

Idealnie sprawdza się w dzisiejszych czasach, bo mój syn go uwielbia!

A dla zainteresowanych pod przepisem makro, więc osoby będące na diecie też mogą go zjeść!


Składniki na blok czekoladowy:

  • 500 g pełnotłustego mleka w proszku
  • 250 g masła
  • 150 g (3/4 szkl.) cukru
  • 6 łyżek ciemnego kakao
  • 1/2 szkl. wody
  • 200 g herbatników petit beurre 
  • garść rodzynek
  • garść suszonej żurawiny
  • garść orzechów (u mnie nerkowce) 
  • opcjonalnie kakao do oprószenia


Jak przygotować blok czekoladowy:

W rondelku podgrzewamy masło, cukier i wodę.

Gotujemy do zagotowania, co jakiś czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą.

Zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao, mieszamy, a następnie odstawiamy, aby masa lekko przestygła.

Dodajemy następnie mleko w proszku i mieszamy dokładnie, aby nie było grudek.

Teraz dodajemy pokruszone herbatniki, bakalie i orzechy.

Mieszamy całość do połączenia się składników – ale uwaga masa jest gęsta, taka ma być!

Tak przygotowaną masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dociskamy dłonią, a wierzch wyrównujemy i odstawiamy do wystudzenia, a następnie przenosimy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. 

Po schłodzeniu blok możemy oprószyć kakao.

Kroimy ostrym nożem w plastry i podajemy.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): ok. 306 kcal (1 porcja z 20)
białka (B): 8,0 g
tłuszcze (T): 18,4 g
węglowodany (W): 26,4 g******


Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • Zdjęcie profiloweMateusz | 14-08-2020

    Ciasto świetnie wygląda, aż mi się przypomniały smaki dzieciństwa! Na pewno w przyszłym tygodniu je zrobię

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 14-08-2020

    Cieszę się, daj znać jak wyszło i czy smakowało 😋

  • Zdjęcie profiloweRóża | 14-08-2020

    Świetnie wygląda

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 14-08-2020

    Dziękuję bardzo!

  • Zdjęcie profiloweNina | 14-08-2020

    I wróciły wspomnienia: moja Babunia często ten smakołyk robiła. Tu wygląda bardzo smakowicie.

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 14-08-2020

    Dziękuję bardzo!
    Cieszę się, że powróciły smakowite wspomnienia.
    Każdy z nas ma swoje ulubione smaki z dzieciństwa i to jest piękne!
    Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego 🙂

  • Zdjęcie profiloweTeresa | 15-08-2020

    Wspaniały blog jak i przepis wspaniale ci wyszło zapraszam na blog tez mam stare nie ktore przepisy

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 15-08-2020

    Dziękuję za miłe słowa!
    Uwielbiam stare przepisy, więc z przyjemnością zajrzę 🙂