Carpaccio z buraków z rukolą, serem pleśniowym i granatem
Carpaccio z buraków to bardzo prosta przystawka czy też pewnego rodzaju sałatka.
Carpaccio z buraków to nic innego jak upieczone lub ugotowane buraki pokrojone w bardzo cieniutkie plasterki i rozłożone w okrąg na talerzu.
Można je podać na wiele sposobów i z przeróżnymi dodatkami.
Carpaccio z buraków z rukolą, serem pleśniowym i granatem to przepyszne połączenie i harmonia smaków.
Pyszne, słodkawe upieczone buraczki, pikantna i o lekko orzechowym smaku rukola, słonawy, kremowy i wyrazisty w smaku ser pleśniowy z niebieską pleśnią oraz słodkie o rubinowym kolorze i chrupiące pestki z granatu.
Całość skropiona pysznym, prostym dressingiem na będzie oliwy z oliwek i kremu balsamicznego.
Muszę Wam napisać, że to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych i ulubiona przystawka od wielu lat, a same buraki to moja wielka miłość.
Carpaccio przygotujemy dosłownie w kilka minut, jest proste, mega smaczne, zdrowe, kolorowe, a do tego prezentuje się bardzo smakowicie.
Carpaccio z buraków może być propozycją na lekkie śniadanie, lunch lub podana jako sałatka, np. do obiadu.
Idealna na imprezy czy też święta, bo prezentuje się bardzo wykwintnie za sprawą rubinowych pestek z granatu.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na carpaccio z buraków z rukolą, serem pleśniowym i granatem (2 porcje):
- 3 średnie buraki upieczone lub ugotowane
- 2 garści rukoli
- 3 łyżki pestek z granatu
- 40 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią (blue, lazur)
- 2 łyżki kremu balsamicznego z Modemy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól himalajska
- pieprz kolorowy grubo mielony
Jak przygotować carpaccio z buraków z rukolą, serem pleśniowym i granatem:
Rukolę myjemy i osuszamy, można użyć ręczników papierowych lub suszarki do sałaty.
Rozkładamy na dużym, płaskim talerzu.
Buraki kroimy na cienkie plasterki ostrym nożem lub mandoliną, a następnie układamy w okrąg na listkach rukoli, tak aby plastry nachodziły na siebie.
Buraki polewamy kremem balsamicznym, skrapiamy oliwą, a następnie oprószamy solą i pieprzem oraz tymiankiem.
Posypujemy rozkruszonym serem pleśniowym i posypujemy pestkami granatu.
Przybieramy kilkoma listkami rukoli.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 239 kcal (1 porcja)
białka (B): 8,0 g
tłuszcze (T): 10,8 g
węglowodany (W): 26,4 g błonnik (F): 8,29 g
******
Udostępnij na:
Komentarze