Muffiny z masą makową
Muffiny to rodzaj babeczek popularnych w USA, Kanadzie, Anglii i Irlandii.
Można przygotować je w wersji na słodko z różnymi dodatkami, np. owocami, czekoladą, bakaliami czy orzechami, jak również w wersji wytrawnej, np. z szynką, serem, grzybami.
Muffiny zawsze wychodzą, ich sekret tkwi…w niedbałym i szybkim wymieszaniu składników, tylko do połączenia.
Wychodzą pulchne, lekko wilgotne, wyrośnięte i przepyszne.
Są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, ich zrobienie i upieczenie zajmuje mniej jak 30 minut.
Dzisiejsza wersja jest wersją świąteczną.
Muffiny z masą makową są przygotowane w duchu bożonarodzeniowym.
Są bardzo smaczne, puszyste, lekko wilgotne, a ich środek kryje pyszną, aromatyczną masę makową.
Masę makową możecie przygotować przy okazji innych świątecznych wypieków, np. makowca, makiełek, klusek z makiem.
Jak Wam nieco zostanie masy makowej i nie macie za bardzo pomysłu, jak smacznie ją wykorzystać, to te muffiny są idealnym rozwiązaniem.
Muffiny z masą makową prezentują się bardzo smakowicie i świątecznie.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na muffiny z masą makową (16 szt.):
suche składniki:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 g cukru lub erytrytolu – ja przygotowałam na erytrytolu
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
mokre składniki:
- 2 jajka “L”
- 200 ml mleka
- 120 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
nadzienie:
- 300 g masy makowej – z przepisu
- 1 jajko (żółtko i białko osobno)
dodatkowo:
Jak przygotować muffiny z masą makową:
Zaczynamy od przygotowania masy makowej.
Do masy makowej dodajemy żółtko i mieszamy.
Białko jajka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do masy makowej i mieszamy.
Przystępujemy do przygotowania ciasta a muffiny.
Do jednej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
W drugiej misce łączymy mokre składniki, czyli jajka, mleko i olej.
Do mokrych składników wsypujemy suche i mieszamy niedbale, tylko do połączenia składników.
Do papilotek na muffiny lub do foremek silikonowych wkładamy po łyżce ciasta, następnie na środek po łyżce masy makowej i ponownie po łyżce ciasta, delikatnie rozprowadzamy, aby ciasto przykryło masę.
Muffiny wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (z funkcją pieczenia góra-dół) i pieczemy przez około 20 minut.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Całkowicie wystudzone muffiny dekorujemy lukrem cytrynowym.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 310 kcal (1 muffina na cukrze)
białka (B): 6,4 g
tłuszcze (T): 14,8 g
węglowodany (W): 39,1 g błonnik (F): 3,83 g
******
Udostępnij na:
Komentarze