Buraki pieczone
Pieczone buraki to najzdrowszy sposób podania tego warzywa.
Przygotowane w ten sposób buraki zachowują wszelkie cenne witaminy, mikro i makroelementy i mają lepszy smak – są słodsze, bardziej aromatyczne, bogatsze w smaku niż te gotowane w wodzie, gdyż podczas gotowania w wodzie pozostają wszelkie cenne składniki.
Pieczone buraki to doskonała baza wielu potraw.
Składniki na pieczone buraki:
- kilka buraków
dodatkowo:
- folia aluminiowa (opcjonalnie)
Jak przygotować pieczone buraki:
Buraki porządnie myjemy, szorujemy szczoteczką.
Owijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 45-60 minut lub dłużej – w zależności od wielkości buraków.
Buraki można upiec także bez owijania w folię, np. w naczyniu żaroodpornym z pokrywką.
Po upieczeniu buraki studzimy i obieramy.
Udostępnij na:
Komentarze