Blok czekoladowy z piernikami
Blok czekoladowy jest chyba każdemu znany, każdemu, kto wychowywał się w czasach PRL-u.
Ten przysmak przygotowujemy na specjalne okazje, bo do dietetycznych nie należy, ale smak jest nie do podrobienia, uwielbiamy go i się nim zajadamy!
Dzisiejsza wersja jest w świątecznym klimacie, bowiem przygotowałam z dodatkiem pierniczków zamiast herbatników i bakalii. Do masy dodałam również domowej przyprawy do piernika, aby podkręcić nieco smak.
Przygotowanie bloku czekoladowego nie dość, że jest dziecinnie proste to zajmuje dosłownie kilka minut, nie wymaga pieczenia, a ugościć nim możemy sporo osób.
Polecam Wam wypróbować w wersji z piernikami!
Składniki na blok czekoladowy z piernikami:
- 500 g pełnotłustego mleka w proszku
- 250 g masła
- 150 g (3/4 szkl.) cukru
- 6 łyżek ciemnego kakao
- 1/2 szkl. wody
- 10-12 sztuk pierników
- 1/2 – 1 łyżeczki przyprawy piernikowej
- opcjonalnie kakao do oprószenia
Jak przygotować blok czekoladowy z piernikami:
W rondelku podgrzewamy masło, cukier i wodę.
Gotujemy do zagotowania, co jakiś czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao oraz mleko w proszku i przyprawę piernikową.
Dodajemy pokrojone pierniki i mieszamy do połączenia składników – ale uwaga masa jest gęsta, taka ma być!
Tak przygotowaną masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dociskamy dłonią, a wierzch wyrównujemy i odstawiamy do wystudzenia, a następnie przenosimy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Po schłodzeniu blok możemy oprószyć kakao.
Kroimy ostrym nożem w plastry i podajemy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze