Chleb kukurydziany - Cornbread
Dzisiaj kolejna propozycja na domowe pieczywo.
Pyszne, puszyste, aromatyczne o specyficznej strukturze, a przede wszystkim o pięknej żółtej barwie pieczywo kukurydziane.
Proponuję Wam chleb kukurydziany, który nazywany jest “kamieniem węgielnym” w południowej i południowo-zachodniej części Stanów Zjednoczonych.
Był bardzo popularny w okresie wojny secesyjnej, bo był bardzo tani z uwagi na dostępność kukurydzy, bo jak wiadomo USA są potentatem w uprawie kukurydzy, a mąka pszenna była droga. Podawany był podczas obiadu do fasoli. W niektórych rejonach przygotowywany był w żeliwnej patelni o strukturze przypominającej gęsty budyń, który jadło się łyżką i podawano jako dodatek do chili con carne.
Chleby kukurydziane w południowej i północnej części USA różniły się od siebie rodzajem użytej mąki kukurydzianej, ilością jajek i cukru.
W północnej części chleb jest bardziej słodszy, przypominający bardziej ciasto, natomiast tradycyjny chleb wypiekany na południu był z białej mąki kukurydzianej z małą ilością cukru lub bez i z dodatkiem maślanki.
Okruchy chleba amerykanie wykorzystywali do farszu do indyka przygotowywanego podczas Świąt Dziękczynienia.
Poza tym chleb ten przygotowuje się i piecze bardzo szybko.
Ja chleb przygotowuję z podwójnej ilości składników, bo nam bardzo smakuje i znika w ekspresowym tempie.
Piekę go w formie 24×28 cm.
Składniki na chleb kukurydziany:
- 1 szkl. mąki kukurydzianej żółtej
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
- 2 łyżki cukru
- 1 szkl. maślanki
- 2 jajka
- 1/4 kostki masła
Jak przygotować chleb kukurydziany:
Masło rozpuszczamy, studzimy.
W jednej misce łączymy suche składniki, a więc obie mąki, proszek do pieczenia i sodę, cukier oraz sól.
W drugiej misce łączymy mokre składniki: maślankę, jajka i stopione masło.
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy, ale tylko do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na blaszkę (ok. 12×14 cm lub keksówkę dł. 20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200°C.
Pieczemy około 20-25 minut do tzw. “suchego patyczka”.
Po upieczeniu studzimy przez 15 minut, a następnie wyjmujemy z blaszki i możemy podać taki ciepły chlebek.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze