Żeberka duszone
Żeberka są jedną z ulubionych mięsnych potraw w mojej rodzinie. Od czasu do czasu muszę przygotować domownikom właśnie ten typ mięsa z kostką.
Na blogu znajdziecie żeberka pieczone z ziemniakami w oregano i cytrynie oraz żeberka pieczone z bukietem warzyw, a dzisiaj kolejny pomysł na duszone z cebulą i marchewką.
Warzywa podczas długiego duszenia nabierają smaku spod mięsa, stają się bardzo miękkie, częściowo rozgotowują się, tworząc sos, którego nie trzeba zaprawiać mąką. Mięso staje się miękkie, delikatne w smaku, przechodząc jednocześnie aromatem warzyw.
Polecam Wam przygotować w ten sposób żeberka z kilku prostych składników, które same się obronią.
Składniki na żeberka duszone:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 cebule
- 1 duża marchew
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- opcjonalnie łyżeczka suszonego majeranku
- olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować żeberka duszone:
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki pomiędzy kostkami, a następnie nacieramy solą i pieprzem.
Obsmażamy na rumiano na mocnym ogniu.
Obsmażone żeberka przekładamy do garnka o grubym dnie, a na patelnię wrzucamy pokrojone w piórka cebule i marchew pokrojoną w ukośne plastry.
Przesmażamy przez pół minuty i dodajemy do żeberek wraz z tłuszczem.
Dodajemy posiekany czosnek, ziele angielskie i listki laurowe, ewentualnie majeranek.
Całość podlewamy wodą mniej więcej do wysokości żeberek.
Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie, a płyn odparuje i utworzy się sos – ok. godziny (w zależności od grubości żeberek).
Na końcu sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze