Latte dyniowe - Pumpkin Spice Latte
Zapraszam na jesienno-zimowe wydanie kawy warstwowej.
Bardzo smaczna, rozgrzewająca, aromatyczna, sezonowa i korzenna – prawie lub nawet lepsza jak ze znanej sieciówki.
Kawa z syropem dyniowo – korzennym, gęstą mleczną pianką i bitą śmietaną.
Połączenie kawy i dyni może być dla niektórych małym szokiem, ale zapewniam, że całość komponuje się bardzo smacznie.
A jak smakuje? Niesamowicie! Mam nadzieję, że się o tym przekonacie!
Zapraszam zatem na kawę z #cafissimo.
Składniki na latte dyniowe:
syrop dyniowy (do przygotowania ok. 10 kaw):
- 1 szkl. purée z dyni
- 3 laski cynamonu
- 2-3 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 ziarenko kardamonu
- 4-5 goździków
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1,5-2 szkl. wody
latte dyniowe (na 1 dużą porcję):
- 5 łyżeczek syropu dyniowego
- 1/4 szkl. espresso – u mnie cafissimo espresso elegant aroma
- 1/2 szkl. mleka
- opcjonalnie śmietanka kremówka 30%
- cynamon, gałka muszkatołowa, tarta czekolada do posypania lub przyprawa do dyni
Jak przygotować latte dyniowe:
Zaczynamy od przygotowania syropu dyniowego: do rondelka przekładamy purée dyniowe, dodajemy wodę (na początku ok. 1,5 szkl.), przyprawy korzenne oraz starty imbir i zaczynamy podgrzewanie.
Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, a następnie dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy, gotujemy przez około 5 minut, a następnie wyłączamy grzanie.
Gdyby syrop był za gęsty dolewamy przegotowanej wody i chwilę podgrzewamy.
Odstawiamy do wystudzenia.
Wyjmujemy przyprawy korzenne, a syrop dodatkowo przecieramy przez siteczko nylonowe, żeby był bardziej gładki i aksamitny.
Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce przez około tydzień.
Mleko podgrzewamy i spieniamy – można użyć ręcznego spieniacza lub końcówki do spieniania w ekspresie (w tym przypadku mleka nie trzeba podgrzewać); śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Na dno kubka lub szklanki wlewamy syrop dyniowy, na to spienione mleko i delikatną stróżką espresso.
Wierzch można zwieńczyć bitą śmietaną.
Całość posypujemy cynamonem, gałką muszkatołową lub czekoladą.
Po podaniu kawę mieszamy, aby smaki warstw połączyły się.
Smacznego!
Moja rada:
Jeśli nie posiadacie całych przypraw korzennych typu imbir czy cynamon, to można użyć mielonych – około 1 łyżeczki imbiru, cynamonu ok. 2, ewentualnie przyprawy do dyni – ok. 2 łyżeczek.
Udostępnij na:
Komentarze