Chlebek bananowy z orzechami włoskimi
Zapraszam na pyszny chlebek bananowy (ang. banana bread).
Nazwa nieco myląca, bo wypiek nie jest pieczywem, z jakiego przygotowujemy kanapki. To wypiek słodki, taki jak ciasto, a do tego bananowy, miękki i puszysty, a także nieco wilgotny. Przypomina babkę.
Dość często je piekę, gdyż jest super pomysłem na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów, takich z ciemnymi plamkami, na które nie zawsze mamy ochotę.
Chlebek bananowy doskonale wpisuje się w filozofię “zero waste”, czyli nie marnowaniu jedzenia.
Do swojej wersji dodałam orzechy włoskie, by wypiek był w jesiennej odsłonie. Orzechy można pominąć, jeśli ktoś nie może jeść lub po prostu ich nie lubi.
Niemniej jednak chlebek z orzechami czy bez jest bardzo pyszny i pożywny.
Do chlebka polecam użyć cukru trzcinowego lub kokosowego, który nadaje ciastu przyjemnie karmelowy posmak.
Chlebek bananowy z orzechami włoskimi jest idealny na deser, podwieczorek, na śniadanie ze szklaneczką mleka, do lunchboxa, a także na kolację.
Polecam!
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na chlebek bananowy z orzechami włoskimi:
- 125 g miękkiego masła
- 3/4 szkl. (160 g) cukru trzcinowego lub kokosowego (można użyć białego)
- 2 jajka “L”
- 2 duże dojrzałe banany (240 g) + ewentualnie 1 na wierzch
- 1,5 szkl. (210 g) mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 3/4 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – zajrzyjcie do przepisu na domowy ekstrakt
- 1/2 szkl. (125 g) jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 1/2 szkl. (50 g) obranych orzechów włoskich
Jak przygotować chlebek bananowy z orzechami włoskimi:
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, dodając stopniowo cukier, ale nie za długo, aby go nie przebić.
Gdy masło będzie już puszyste i jasne wbijamy po jednym jajku i dalej miksujemy.
Mąkę mieszamy z sodą i solą, a następnie dodajemy stopniowo do masy maślanej.
Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do masy, miksujemy chwilkę, tylko do połączenia składników.
Wlewamy ekstrakt waniliowy.
Dodajemy jogurt i miksujemy chwilę.
Na sam koniec dodajemy do ciasta posiekane orzechy i mieszamy za pomocą łyżki.
Ciasto przelewamy do keksowki (wym. górny 12×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu możemy ułożyć przekrojonego wzdłuż na pół banana lub pokrojonego na 4, ewentualnie na plastry – według własnej fantazji.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i pieczemy około 70 minut.
Po 60-70 minutach pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone, jeśli nie, pieczemy dalej przez około 10 minut do tzw. “suchego patyczka”.
Po upieczeniu studzimy w formie, a następnie wyjmujemy z formy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Moja rada:
Chcąc oszczędzić na kaloriach używam erytrytolu ok. 100-110 g i mieszam z cukrem trzcinowym lub kokosowym – ok. 50 g. Ciasto nabiera karmelowego smaku, odczuwalna nutka toffi.
******
kalorie (kcal): 306 kcal (1 kawałek z 10)
białka (B): 6,1 g
tłuszcze (T): 15,1 g
węglowodany (W): 35,5 g błonnik (f): 2,45 g
******
Udostępnij na:
Komentarze