Jesienna zupa krem z pieczonych warzyw
Jesienią zupy wracają do łask.
Gotujemy je chętniej i też jemy je chętniej, chyba z uwagi na chłodne dni, chcemy się po prostu rozgrzać.
Zupa to super danie, szybko się ją przygotowuje, człowiek się przy niej nie narobi i można zrobić od razu większą jej ilość.
Jest także uniwersalna, gdyż można przechować ją w lodówce kilka dni lub zamrozić czy zawekować i odgrzać, kiedy nie mamy czasu na ugotowanie obiadu.
W wielu przypadkach może dosłownie uratować mam życie.
Dzisiaj zapraszam Was na jesienną zupę krem z pieczonych warzyw.
Zupa przygotowana z sezonowych warzyw, prosta w przygotowaniu i genialna w smaku.
Zupa krem z pieczonych warzyw to zupa idealna na jesienną słotę.
Pyszna, gęsta, rozgrzewająca, bardzo aromatyczna, pełna smaku, esencjonalna, a wszystko to dzięki pieczonym warzywom, które podbijają smak.
Mam nadzieję, że jej piękny, bardzo jesienny kolor zachęci Was do jej przygotowania.
Jesienną zupę krem z pieczonych warzyw podałam z grzankami czosnkowymi, więc podaję Wam poniżej także przepis na grzanki.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na jesienną zupę krem z pieczonych warzyw (4 porcje):
- 500 g pomidorów
- 2 cebule
- 2 duże marchewki
- 2 czerwone papryki
- 300-400 g dyni
- 1 główka czosnku
- 1 pełna łyżka oregano
- 1/4 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500-600 ml wody lub bulionu
- sól himalajska lub morska
- pieprz czarny świeżo mielony
grzanki czosnkowe:
- bułka paryska, kawiarka lub bagietka
- 1 kopiasta łyżka masła
- 1 duży ząbek czosnku
Jak przygotować jesienną zupę krem z pieczonych warzyw:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
W tym czasie, gdy piekarnik się nagrzewa przygotowujemy warzywa.
Pomidory i cebule kroimy na ćwiartki, marchewki na grube plastry, ok. 1,5 cm, paprykę na mniejsze kawałki i dynię w dużą kostkę.
Warzywa przekładamy na blachę z piekarnika, dodajemy przekrojoną na pół główkę czosnku z łupinami, polewamy oliwą i posypujemy oregano.
Całość dokładnie mieszamy, a następnie wkładamy do piekarnika.
Warzywa pieczemy około 50 minut.
Po upieczeniu przekładamy zawartość blachy do garnka, czosnek wyciskamy z łupin, dolewamy gorącą wodę lub bulion, dodajemy tymianek, chili, paprykę słodką i wędzoną, a także sól i pieprz do smaku.
Całość miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
Podajemy z listkiem bazylii, a także z grzankami i ewentualnie kleksem jogurtu naturalnego.
Przygotowujemy grzanki czosnkowe.
Kawiarkę kroimy pod lekkim ukosem na kromki.
Na patelni rozpuszczamy masło, układamy kromki bagietki i smażymy po obu stronach, aż staną się lekko złociste i chrupiące.
Grzanki zdejmujemy z patelni i przecieramy po obu stronach obranym ząbkiem czosnku.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 191 kcal (1 porcja bez grzanek)
białka (B): 6,1 g
tłuszcze (T): 6,3 g
węglowodany (W): 32,9 g błonnik (f): 10,49 g
******
Udostępnij na:
Komentarze