Chrupiące skrzydełka z korzenną nutką
Domowy sposób na kurczaka Kentucky, danie z typu fast food’ów, tyle, że przygotowany z wiadomego pochodzenia kurczaka, świeżych przypraw i co najważniejsze oleju.
Kurczak przygotowany w ten sposób jest bardzo soczysty wewnątrz, a z wierzchu ma pyszną, chrupiącą panierkę.
Dodatek cynamonu nadaje lekko korzennego posmaku, nie dominuje nad smakiem kurczaka, podkreśla je.
Przepis autorski – polecam!
Składniki na chrupiące skrzydełka z korzenną nutką:
- 10 skrzydełek
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 ząbki czosnku
- mąka do panierowania
- 2 jajka
- olej do głębokiego smażenia
Jak przygotować chrupiące skrzydełka z korzenną nutką:
Skrzydełka myjemy, osuszamy, odcinamy końcową część skrzydełka – lotkę, którą możemy wykorzystać do przygotowania wywaru na zupę, resztę skrzydełka dzielimy po środku chrząstki na dwa kawałki.
Kurczaka nacieramy mieszanką przypraw i czosnkiem.
Odstawiamy do lodówki na całą noc, aby kurczak przeszedł smakiem i aromatem przypraw.
Zamarynowane skrzydełka obtaczamy w mące, maczamy w roztrzepanym jajku i ponownie obtaczamy w mące.
Smażymy w głębokim oleju w temp. 180°C aż staną się złociste.
Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu by zachować chrupkość panierki.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze