Ciastka francuskie z cukinią, chorizo i mozzarellą
Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na bardzo proste ciastka francuskie z dodatkami w wersji wytrawnej, z dodatkiem cukinii, kiełbasy chorizo i mozzarelli.
Idealne na przystawkę, na spotkanie towarzyskie, na piknik.
Bardzo proste i szybkie w wykonaniu i naprawdę bardzo smaczne.
Znakomicie będą się komponowały z lampką wina.
Składniki na ciastka francuskie z cukinią, chorizo i mozzarellą:
- opakowanie ciasta francuskiego świeżego
- mała cukinia
- kilka plastrów kiełbasy chorizo
- 1 kulka mozzarelli
- zioła prowansalskie
- oliwa
Jak przygotować ciastka francuskie z cukinią, chorizo i mozzarellą:
Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na kwadraty o boku ok. 8 cm, smarujemy delikatnie oliwą.
Na każdym kawałku ciasta układamy cienkie plastry cukinii, chorizo i kawałki mozzarelli (z połowy kulki).
Ciastka posypujemy szczyptą ziół prowansalskich.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180°C.
Na ok. 1 minutę przed końcem pieczenia układamy na ciastkach pozostałą część mozzarelli i czekamy aż się delikatnie rozpuści.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze