Pasta z ciecierzycy i serka topionego
Pasta z ciecierzycy i serka topionego.
Przygotowana z łatwo dostępnych produktów i tylko z 2 składników!
Bardzo smaczna i niezwykle szybka do przygotowania pasta kanapkowa, np. na śniadanie czy kolację.
Świetnie smakuje z różnego rodzaju pieczywem, np. z chlebem, bagietką, pumperniklem lub pieczywem chrupkim.
Sprawdza się doskonale jako pasta do chrupiących warzyw, np. świeżej papryki, marchewki, selera naciowego czy świeżego ogórka.
Ja uwielbiam mini papryczki faszerowane tą pastą.
Pastę z ciecierzycy i serka topionego można użyć do przygotowania małych imprezowych kanapeczek. Wystarczy małe kromki z bagietki lub krakersy posmarować pastą i ułożyć na wierzchu plastry przeróżnych świeżych warzyw, oliwki, pikle, plasterki jajka, wędlin czy kawałki kabanosa.
Przygotowanie pasty zajmuje 5 minut.
Jest przepyszna!
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na pastę z ciecierzycy i serka topionego:
- 1 puszka ciecierzycy lub 240 g ugotowanej ciecierzycy, ewentualnie 1/2 szkl. suchej
- 100 g serka topionego, np. tylżyckiego, goudy
- szczypta soli himalajskiej lub morskiej
- szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
- szczypta płatków chili
- szczypta suszonego oregano
Jak przygotować pastę z ciecierzycy i serka topionego:
Suchą ciecierzycę moczymy przez noc, a następnie gotujemy do miękkości.
Serek topiony najlepiej wyjąć z lodówki na około 30-60 minut przed przystąpieniem do przygotowań.
Ugotowaną lub z puszki ciecierzycę odsączamy (1-2 łyżki wody spod gotowania zachowujemy), a następnie przekładamy do pojemnika.
Dodajemy serek topiony, sól, pieprz, chili oraz oregano i przy pomocy blendera ręcznego, tzw. żyrafy miksujemy na gładką pastę.
W razie potrzeby, gdyby pasta była za gęsta, dodajemy nieco wody spod ciecierzycy.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): ok. 147 kcal (100 g)
białka (B): 8,0 g
tłuszcze (T): 6,2 g
węglowodany (W): 13,4 g błonnik: 3,6 g
******
Udostępnij na:
Komentarze