Parowańce z jagodami
Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepyszne parowańce z jagodami, zwane także w różnych rejonach Polski: pampuchami, paruchami czy gałuszkami.
Bardzo proste do przygotowania i bardzo smaczne.
Idealne na letni obiad.
Składniki na parowańce z jagodami:
- 1 kg mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 8 łyżek cukru
- 3 łyżki oleju
- 400 ml mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- jagody
Jak przygotować parowańce z jagodami:
Do miseczki wrzucamy rozkruszone drożdże, dodajemy 4 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki.
Całość dokładnie rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, wlewamy zaczyn i dodajemy resztę składników. Ciasto dokładnie wyrabiamy dłonią przez kilka minut.
Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy kawałki ciasta, formujemy placek, na który nakładamy łyżkę jagód.
Dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy kulkę.
Gałuszki odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia na podsypanym mąką blacie, pod ściereczką.
Wyrośnięte bułeczki gotujemy na parze przez około 12 minut.
Podajemy z roztopionym masłem, polane śmietanką, posypane cukrem lub cukrem i cynamonem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze