Muffiny pełnoziarniste z płatkami owsianymi i borówkami


Zapraszam Was na pyszne i zdrowe wydanie muffin.

Muffiny świetnie sprawdzą się na deser, do pracy i szkoły na lunch czy na śniadanie ze szklaneczką mleka czy do kawy.


Składniki na muffiny pełnoziarniste z płatkami owsianymi i borówkami (12-14 sztuk):

  • 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 3/4 szkl. płatków owsianych
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 szkl. borówek


Jak przygotować muffiny pełnoziarniste z płatkami owsianymi i borówkami:

Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia i mieszamy.

W drugiej misce mieszamy mokre składniki: całe jajka, mleko, olej i aromat waniliowy.

Mokre składniki dodajemy do suchych i szybko, niedbale mieszamy.

Do ciasta dodajemy umyte i osączone borówki i delikatnie mieszamy.

Ciasto przedkładamy do foremek na muffiny lub papierowych papilotek.

Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Sernik z pianką kokosową

05-01-2014 

Pełnoziarniste pancakes na maślance

04-01-2014 

Paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem

30-12-2013 

Komentarze

  • brak komentarzy