Ciastka owsiane z marchewką
Zapraszam na ciacha kruche, smaczne i w zdrowszej wersji.
Mąkę zwykłą zamieniamy na pełnoziarnistą, biały cukier trzcinowym lub ksylitolem, dorzucamy płatki owsiane i dodajemy marchewkę.
Można użyć świeżej marchewki, startej i odciśniętej lub jeśli akurat sokowaliście marchewkę w sokowirówce to można użyć produktu ubocznego po wciśnięciu soku, suchych wiórków, tzw. wytłoczyn.
Dla oszczędnych, gospodarnych osób będzie to doskonały sposób na wykorzystanie wszystkiego do końca w kuchni i przetworzenie na coś smacznego.
Po upieczeniu mamy naprawdę pyszne ciastka.
Częścią ciastek obdarowałam rodziców podczas wczorajszej wizyty – bardzo smakowały, i o dziwo także mojemu tacie, który nieco uprzedzony jest do takich wypieków.
Mój brat także był miłe zaskoczony smakiem ciach.
Wielkimi wielbicielami tych ciastek są także mój syn i mąż, nad ostatnim trwała wielka debata, który z nich ma zjeść.
Składniki na ciastka owsiane z marchewką:
- 1 czubata szkl. mąki pszennej (może być także pszenna orkiszowa lub pełnoziarnista)
- 120 g zimnego masła
- 1/3-1/2 szkl. cukru trzcinowego (brzozowego lub zwykłego)
- 1/2 szkl. płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g obranej marchewki
Jak przygotować ciastka owsiane z marchewką:
Marchewkę ścieramy na najmniejszych oczkach taki, odciskamy z soku.
Można użyć także wytłoczyn po sokowaniu marchewki.
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i płatki owsiane, mieszamy.
Dodajemy masło pokrojone w kosteczkę i odciśniętą marchewkę.
Szybko zagniatamy składniki ciasta.
Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie na grubość około 3 mm.
Radełkiem do ciasta wykrawamy prostokąty, układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 12-15 minut w temperaturze 180°C do lekkiego zarumienienia.
Studzimy na kratce.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze