Dip pomidorowy
Dzisiaj zapraszam na smaczny dodatek do warzyw, mięs czy sałatek.
W takim dipie można zamaczać kawałki świeżych warzyw, np. marchewek, ogórka, rzodkiewki, kalafiora, brokuła czy szparagów.
Można podać także z gotowanymi, uparowanymi czy grillowanymi warzywami, grillowanymi mięsami czy ugrillowanym/opieczonym pieczywem.
Fajnie pasuje także jako sos do sałatek.
Składniki na dip pomidorowy:
- 200 g jogurtu greckiego
- 6 suszonych pomidorów w oleju
- 1 łyżeczka kaparów
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka oleju spod suszonych pomidorów
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować dip pomidorowy:
Jogurt, pomidory, kapary, czosnek, miód, olej, sok z cytryny i musztardę blendujemy na gładką masę (1-2 pomidory odkładam i siekam).
Dodajemy posiekany szczypiorek i jeśli macie ochotę 1-2 posiekane drobno pomidory, które odkładamy przed zmiksowaniem.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Schładzamy, aby smaki się przegryzły i podajemy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze