Ciasto drożdżowe bez wyrabiania ze śliwkami i kruszonką
Klasyczne ciasto drożdżowe wymaga od nas większego zaangażowania, poświęcenia czasu i siły. Wymaga dłuższego wyrabiania w pocie czoła, a nie zawsze mamy na to ochotę i czas, a wręcz niektórzy nie lubią babrać się w surowym cieście.
Z pomocą przychodzi nam ciasto drożdżowe bez wyrabiania.
Tak, bez wyrabiania! To nie żart!
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania nie wymaga od nas jakichkolwiek umiejętności, siły i czasu.
Jedyne co musimy zrobić to przygotować składniki i w określonej kolejności przekładać do miski.
Ważne by robić to zgodnie z przepisem, by nie pomylić kolejności.
Składniki przekładamy do miski warstwowo, jeden na drugi.
Warstwy układamy równomiernie po całej powierzchni miski.
Tylko tyle, albo aż tyle! Reszta robi się sama, a my zapominamy o cieście na 3 godziny.
Ciasto drożdżowe można przygotować z dowolnymi sezonowymi owocami.
U mnie ciasto drożdżowe bez wyrabiania ze śliwkami i kruszonką.
Iście jesienne, pyszne i sezonowe ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie popołudniowej kawusi.
Ciasto pięknie wyrasta, jest z dużą ilością pęcherzyków powietrza, które po upieczeniu tworzą piękną siatkę.
Struktura miąższu jest delikatna, lekka i delikatnie, przyjemnie wilgotna, ciasto nie wychodzi suche i zbite czy zbyt twarde.
Po naciśnięciu czy nawet zgnieceniu szybko wraca do pierwotnego kształtu.
Jest przepyszne aż do ostatniego okruszka i utrzymuje długo świeżość.
Wada jest jedna – zbyt szybko znika!
Skusicie się?
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na ciasto drożdżowe bez wyrabiania ze śliwkami i kruszonką:
ciasto drożdżowe:
- 100 g świeżych drożdży
- 1 niepełna szkl. cukru
- 1 niepełna szkl. oleju
- 1 niepełna szkl. mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 4 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- szczypta soli
kruszonka:
- 100 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
dodatkowo:
- śliwki – ok. 300 g
- opcjonalnie płatki migdałowe
Jak przygotować ciasto drożdżowe bez wyrabiania ze śliwkami i kruszonką:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowujemy składniki, aby praca szła szybko i sprawnie.
Mleko podgrzewamy do letniej temperatury.
Mąkę przesiewamy, a jajka rozkłócamy widelcem.
Składniki będziemy układali warstwami, równomiernie na całej powierzchni miski i według podanej poniżej kolejności.
Do dużej miski wyruszamy świeże drożdże, następnie wsypujemy cukier, wlewamy roztrzepane całe jajka, olej, letnie mleko, kolejnie przesianą mąkę i na sam koniec sól.
Miskę przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę.
Do miseczki przekładamy zimne masło, mąkę oraz cukier, a następnie rozcieramy składniki pomiędzy palcami aż utworzy nam się kruszonka.
Odstawiamy do lodówki na czas, w którym ciasto rośnie.
Śliwki myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i kroimy na nieco mniejsze kawałki – połówkę śliwki na pół lub 3 części.
Po tym czasie ciasto krótko mieszamy, tylko do połączenia składników.
Przekładamy do formy (24×28 cm lub nieco większej) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch wyrównujemy, układamy śliwki skórką do dołu i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 35-40 minut aż ciasto pięknie wyrośnie i delikatnie się zarumieni.
Po upieczeniu odstawiamy na kratce do wystudzenia.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 295 kcal (1 kawałek z 16 – 100 g)
białka (B): 4,7 g
tłuszcze (T): 17,9 g
węglowodany (W): 29,1 g błonnik (f): 0,62 g
******
Udostępnij na:
Komentarze