Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorami i prażonym słonecznikiem
Dawno nie pokazywałam na moim blogu surówek, a przecież niemalże codziennie do obiadu je podaję, chyba że jest zupa, więc dzisiaj nadrabiam.
Kapusta pekińska to bardzo wdzięczne warzywo, które świetnie komponuje się chyba ze wszystkimi innymi warzywami i dodatkami, więc mamy szerokie spektrum działania.
W przygotowaniu surówek w sumie ogranicza nas tylko wyobraźnia, a że u mnie jej nie brakuje, więc zawsze powstaje coś z niczego.
W lodówce miałam kapustę pekińską, na blacie kuchennym kilka pomidorów i szczypiorek, dodatkowo majonez oraz jogurt naturalny i tak powstała moja surówka.
Uwielbiam w surówkach chrupiący akcent, przeważnie są to orzechy, migdały, pestki dyni czy słonecznik, a więc źródło zdrowego tłuszczu. Tłuszcze są bardzo ważne w codziennej diecie, zwłaszcza u kobiet, gdyż regulują gospodarkę hormonalną.
Słonecznik bardzo lubi moja rodzina, więc znalazł on swoje miejsce w surówce.
Surówka jest pyszna!
A Wy jaką dzisiaj mieliście surówkę do obiadu?
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej z pomidorami i prażonym słonecznikiem:
- 1/2 niedużej kapusty pekińskiej
- 2-3 pomidory, najlepiej mięsiste
- 1 pełna łyżka majonezu
- 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki słonecznika
- 1 mały ząbek czosnku
- sól morska lub himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta erytrytolu lub cukru
- szczypiorek
Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej z pomidorami i prażonym słonecznikiem:
Słonecznik prażymy na suchej patelni aż zacznie brązowieć i pachnieć orzechowo.
Kapustę szatkujemy.
Pomidory myjemy, kroimy na pół i ścieramy miąższ na dużych oczkach tarki. Skórkę odrzucamy. Pomidory możemy także sparzyć i pokroić w drobną kostkę.
Do miseczki przekładamy majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy erytrytol i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Mieszamy dokładnie.
Sos wlewamy do kapusty z pomidorami i ponownie mieszamy.
Na koniec dodajemy uprażone pestki słonecznika i drobno posiekany szczypiorek.
Mieszamy delikatnie i podajemy.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 71 kcal (100 g)
białka (B): 2,4 g
tłuszcze (T): 5,2 g
węglowodany (W): 4,7 g błonnik (f): 1,55 g
******
Udostępnij na:
Komentarze