Ciasto jabłkowe z migdałami
Ciasto jabłkowe z migdałami to pomysł na słodki, szybki i bardzo łatwy deser.
Jego przygotowanie zajmuje kilka minut, więc jest idealnym rozwiązaniem na poczęstunek dla niespodziewanych gości.
Ciasto nie za słodkie, wilgotne, z wyraźnym smakiem jabłek i do tego aromatyczne za sprawą cynamonu i olejku migdałowego.
Składniki na ciasto jabłkowe z migdałami:
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 100 g kwaśnej śmietany 18%
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 100 g mąki razowej lub pełnoziarnistej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki olejku migdałowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 jabłka – u mnie szara reneta
- płatki migdałów
- cukier puder do oprószenia
Jak przygotować ciasto jabłkowe z migdałami:
Całe jajka wybijamy do miski i ubijamy na jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy w 2 partiach cukier, cały czas miksując.
Następnie dodajemy śmietanę i miksujemy tylkodo połączenia składników.
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy stopniowo do ubitych jajek z cukrem, cały czas miksując na wolnych obrotach.
Dodajemy olejek migdałowy oraz cynamon i mieszamy.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w plasterki.
Tak przygotowane jabłka dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do tortownicy (Ø24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch i posypujemy płatkami migdałowymi.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i pieczemy przez ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po ostudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze