Sałatka jajeczna z tuńczykiem i awokado
Święta Wielkanocne tuż, tuż, więc będę wrzucała nieco moich świątecznych, bardziej wiosennych przepisów, choć na pewno nie zabraknie klasyków.
Dzisiaj podrzucam Wam przepis na bardzo smaczną sałatkę jajeczną, do której dodaję także tuńczyka, awokado, czerwoną fasolkę oraz kukurydzę.
Jest bardzo smaczna, w nieco wiosennej tonacji i smakach, idealna na święta.
Dodatkowo jako element chrupiący i dodający nieco orzechowego posmaku dodaję podprażony słonecznik i to jest właśnie taka kropka nad “i”, który dopełnia smak sałatki.
Sałatka jajeczna może być także używana jako pasta na kanapki (świetnie smakuje na toście) czy do faszerowania świeżych warzyw, np. czerwonej papryki czy wydrążonego ogórka.
Składniki na sałatkę jajeczną z tuńczykiem i awokado:
- 4 jajka
- 1 puszka tuńczyka w całości w sosie własnym
- 1/2 dojrzałego awokado
- malutka czerwona cebula
- 1 szkl. czerwonej fasoli
- 120 g kukurydzy z puszki
- 3 duże ogórki kiszone
- 1 czubata łyżka majonezu
- 2 łyżki słonecznika łuskanego
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do sałatek – opcjonalnie
Jak przygotować sałatkę jajeczną z tuńczykiem i awokado:
Jajka gotujemy na twardo – zapraszam do wpisu jak ugotować jajka, a następnie studzimy i obieramy, kroimy w kostkę.
Tuńczyka osączamy z zalewy i dzielimy na mniejsze kawałki.
Kukurydzę i fasolę osączamy z zalew, a fasolę dodatkowo przepłukujemy pod bieżącą wodą.
Ogórki, awokado oraz cebulę kroimy w kosteczkę.
Słonecznik prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumieni i zacznie ładnie pachnieć.
Wszystkie składniki sałatki prócz uprażonego słonecznika przekładamy do miski, łączymy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sałatkę schładzamy.
Przed podaniem posypujemy uprażonym słonecznikiem.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 123 kcal (100 g)
białka (B): 9,7 g
tłuszcze (T): 6,8 g
węglowodany (W): 5,2 g
******
Udostępnij na:
Komentarze
bardzo smaczna polecam!
Dziękuję 😊