Ryba w sosie słodko-kwaśnym


Ryba w sosie słodko-kwaśnym to moja wariacja na temat kurczaka w sosie słodko-kwaśnym.

Miałam ochotę na rybę i wtedy pomyślałam, że czemu by nie przygotować jej w sosie słodko-kwaśnym.

Miałam akurat wszystkie potrzebne składniki do przygotowania tego sosu i świeżego ananasa.

Mój zmysł smaku nie zawiódł mnie i powstało przepyszne danie.

Ryba w sosie słodko-kwaśnym to propozycja idealna dla osób, które chciałyby ograniczyć jedzenie mięsa, dla wegetarian czy osób lubiących rybę.

Rybę w sosie słodko-kwaśnym podajemy z ryżem.

Danie jest niskokaloryczne, przygotowane z myślą o osobach będących na redukcji.

Podając z porcją ryżu (50 g ryżu – waga przed ugotowaniem) mamy pełnowartościowy posiłek – 494 kcal, B 33,4 T 6,6 W 77,3.

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.

Warzywa i owoce ważymy po obraniu, czyli części, które zjadamy i przed obróbką termiczną (surowe).


Składniki na rybę w sosie słodko-kwaśnym (4 porcje):

  • 2 filety ryby morskiej (640 g)
  • 1 duża czerwona papryka (320 g)
  • 1 duża cebula (120 g)
  • 1 spora marchewka (150 g)
  • 1/4 świeżego ananasa (200 g)
  • 6 łyżek octu ryżowego (36 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (24 g)
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (21 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 2 cm kawałek kłącza imbiru
  • opcjonalnie 2 łyżki marynowanych pędów bambusa
  • 1 łyżka + 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej (18 g)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony


Jak przygotować rybę w sosie słodko-kwaśnym:

Zaczynamy od przygotowania warzyw, które obieramy, myjemy i kroimy, aby potem sprawnie dokładać warzywa do woka, gdyż danie jest bardzo szybkie w wykonaniu.

Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w zapałkę, paprykę w kostkę, ananasa w plasterki.

Rybę kroimy w sporą kostkę, oprószamy solą i pieprzem, a także łyżką skrobii ziemniaczanej.

W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy rybę, nie mieszamy, tylko smażymy przez około 2 minuty aż się obsmaży i dopiero obracamy na drugą i smażymy przez kolejne 2 minuty. Nie chcemy, aby ryba nam się rozwaliła, tylko zachowała ładne kawałki.

Usmażoną rybę zdejmujemy z patelni i odstawiamy na talerzu.

Imbir i czosnek ścieramy na małych oczkach tarki i przekładamy do woka po smażeniu ryby, mieszamy z olejem przez dosłownie 2 sekundy.

Dodajemy cebulę i marchewkę, cały czas mieszając smażymy przez około 3 minuty, a następnie dodajemy paprykę i smażymy przez 2 minuty. Na koniec dodajemy ananasa i smażymy jeszcze przez 1 minutę.

W kubeczku łączymy ocet z cukrem i mieszamy aż się rozpuści, a następnie dolewamy 3 łyżki wody i dodajemy 1 łyżeczkę skrobii ziemniaczanej, dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do warzyw na patelni.

Mieszamy dokładnie aż powstanie szklisty sos.

Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy oraz pędy bambusa, i cały czas mieszając gotujemy jeszcze przez 1 minutę.

Finalnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 276 kcal (1 porcja)
białka (B): 28,9 g
tłuszcze (T): 6,2 g
węglowodany (W): 28,3g  błonnik (F): 4,06 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy