Ryba w sosie słodko-kwaśnym
Ryba w sosie słodko-kwaśnym to moja wariacja na temat kurczaka w sosie słodko-kwaśnym.
Miałam ochotę na rybę i wtedy pomyślałam, że czemu by nie przygotować jej w sosie słodko-kwaśnym.
Miałam akurat wszystkie potrzebne składniki do przygotowania tego sosu i świeżego ananasa.
Mój zmysł smaku nie zawiódł mnie i powstało przepyszne danie.
Ryba w sosie słodko-kwaśnym to propozycja idealna dla osób, które chciałyby ograniczyć jedzenie mięsa, dla wegetarian czy osób lubiących rybę.
Rybę w sosie słodko-kwaśnym podajemy z ryżem.
Danie jest niskokaloryczne, przygotowane z myślą o osobach będących na redukcji.
Podając z porcją ryżu (50 g ryżu – waga przed ugotowaniem) mamy pełnowartościowy posiłek – 494 kcal, B 33,4 T 6,6 W 77,3.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu, czyli części, które zjadamy i przed obróbką termiczną (surowe).
Składniki na rybę w sosie słodko-kwaśnym (4 porcje):
- 2 filety ryby morskiej (640 g)
- 1 duża czerwona papryka (320 g)
- 1 duża cebula (120 g)
- 1 spora marchewka (150 g)
- 1/4 świeżego ananasa (200 g)
- 6 łyżek octu ryżowego (36 g)
- 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
- 2 łyżki cukru trzcinowego (24 g)
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (21 g)
- 2 ząbki czosnku
- ok. 2 cm kawałek kłącza imbiru
- opcjonalnie 2 łyżki marynowanych pędów bambusa
- 1 łyżka + 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej (18 g)
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować rybę w sosie słodko-kwaśnym:
Zaczynamy od przygotowania warzyw, które obieramy, myjemy i kroimy, aby potem sprawnie dokładać warzywa do woka, gdyż danie jest bardzo szybkie w wykonaniu.
Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w zapałkę, paprykę w kostkę, ananasa w plasterki.
Rybę kroimy w sporą kostkę, oprószamy solą i pieprzem, a także łyżką skrobii ziemniaczanej.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy rybę, nie mieszamy, tylko smażymy przez około 2 minuty aż się obsmaży i dopiero obracamy na drugą i smażymy przez kolejne 2 minuty. Nie chcemy, aby ryba nam się rozwaliła, tylko zachowała ładne kawałki.
Usmażoną rybę zdejmujemy z patelni i odstawiamy na talerzu.
Imbir i czosnek ścieramy na małych oczkach tarki i przekładamy do woka po smażeniu ryby, mieszamy z olejem przez dosłownie 2 sekundy.
Dodajemy cebulę i marchewkę, cały czas mieszając smażymy przez około 3 minuty, a następnie dodajemy paprykę i smażymy przez 2 minuty. Na koniec dodajemy ananasa i smażymy jeszcze przez 1 minutę.
W kubeczku łączymy ocet z cukrem i mieszamy aż się rozpuści, a następnie dolewamy 3 łyżki wody i dodajemy 1 łyżeczkę skrobii ziemniaczanej, dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do warzyw na patelni.
Mieszamy dokładnie aż powstanie szklisty sos.
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy oraz pędy bambusa, i cały czas mieszając gotujemy jeszcze przez 1 minutę.
Finalnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 276 kcal (1 porcja)
białka (B): 28,9 g
tłuszcze (T): 6,2 g
węglowodany (W): 28,3g błonnik (F): 4,06 g
******
Udostępnij na:
Komentarze