Kurczak po hiszpańsku
Kurczak po hiszpańsku to propozycja na smaczny obiad lub danie imprezowe.
Przygotowanie potraw z różnych zakątków świata nie musi być trudne, bo zazwyczaj to konkretne składniki czy też przyprawy nadają daniom charakterystyczny smak dla danego kraju czy regionu.
Takimi charakterystycznymi elementami kuchni hiszpańskiej są na pewno oliwa z oliwek, czosnek i pieprz.
Dzisiaj do swojego dania oprócz oliwy z oliwek, aromatycznego czosnku i oczywiście pieprzu użyłam kolorowej papryki, pomidorów, oliwek i hiszpańskiej długodojrzewającej szynki jamón serrano.
Składniki na kurczaka po hiszpańsku:
- 8 kawałków kurczaka – u mnie podudzia
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 1 puszka siekanych pomidorów lub 3 duże świeże pomidory bez skórki i pestek
- 80 g hiszpańskiej szynki dojrzewającej jamón serrano w plastrach
- 1/2 słoiczka czarnych oliwek
- 200 g ryżu
- 1/2 cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Jak przygotować kurczaka po hiszpańsku:
Kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszam, a następnie oprószamy solą i pieprzem.
Patelnie rozgrzewamy, wlewamy oliwę i obsmażamy kawałki kurczaka na rumiano.
Obsmażonego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na patelnię dodajemy posiekaną cebulę, paprykę pokrojoną w paseczki, posiekany czosnek i sproszkowaną paprykę, chwilę przesmażamy.
Następnie dodajemy posiekane pomidory, pokrojoną szynkę, oliwki, sok z cytryny, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu, mieszamy.
Wsypujemy suchy ryż, wlewamy ok. 300 ml wody, mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego z kurczakiem.
Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez ok. 45 minut, aż ryż wchłonie całość płynu i będzie miękki.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
polecam bardzo dobry!
Cieszę się, że smakowało 😊