Ciasto krówkowe
Ciasto krówkowe to ciasto bardzo smaczne i bardzo słodkie, ale jak się spróbuje, to się sięga po następny kawałek – bardzo wciąga.
Przepis mam od wielu, wielu lat od kolegi z pracy Krzysztofa, więc nazywałyśmy to ciasto “ciastem Krzyś”, aczkolwiek nieco je zmodyfikowałam.
Ciasto krówkowe to ciasto składające się z puszystego kakaowego biszkoptu przekładanego pysznym maślanym kremem krówkowym na bazie masy kajmakowej, uwieńczony posiekanymi orzechami.
Świetnie smakuje, w wersji dla dorosłych, nasączone ponczem z dodatkiem alkoholu.
Idealne ciasto na niedzielne popołudnie do kawusi.
Składniki na ciasto krówkowe:
biszkopt:
- 9 łyżek mąki pszennej tortowej
- 12 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 2 łyżki kakao naturalnego ciemnego
masa krówkowa:
- 2 puszki masy kajmakowej/krówkowej
- 1 kostka osełki (300 g)
do nasączenia biszkoptu w wersji dla dorosłych:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szkl. wody
- 50 ml lub więcej wódki lub innego alkoholu
ewentualnie do nasączenia w wersji dla dzieci:
- zaparzona herbata
dodatkowo:
- garść posiekanych orzechów włoskich
Jak przygotować ciasto krówkowe:
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu.
Do białek dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać. Gdy białka będą delikatnie ubite, dosypujemy na łyżce cukru i ubijamy aż uzyskamy sztywną, puszystą i lśniącą bezę.
Dodajemy żółtka i mieszamy na bardzo wolnych obrotach miksera lub za pomocą łyżki.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do ubitej piany, delikatnie mieszamy łyżką, nie miksujemy już, aby piana nie opadła.
Po wmieszaniu mąki dodajemy przesiane kakao (nie powstaną grudki) i delikatnie mieszamy łyżką.
Formę prostokątną (wym. 28×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, wierzch wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180°C (z funkcją góra-dół) do tzw. “suchego patyczka”.
Po upieczeniu ciasto okrawamy naokoło formy ostrym nożem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Dobrze wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie nasączamy ponczem z herbaty lub kawy z alkoholem.
Osełkę miksujemy na puszystą, jasną masę, a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce masy krówkowej; miksujemy, aż obie masy ładnie się połączą.
Na nasączony biszkopt wykładamy połowę masy krówkowej, nakładamy drugi płat biszkoptu i wykładamy resztę masy.
Wierzch ciasta posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Ciasto schładzamy – najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy poleży przez noc w lodówce.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
wow, wspaniale ciacho 😀
Dziękuję bardzo, miło mi 🙂
Super, zapraszam do siebie
Dziękuję 🙂
dziekuje za przepis
Bardzo proszę 🙂
Czy do masy na zdjęciu zostały dodane orzechy, czy tylko na wierzchu są?
Orzechy są tylko na wierzchu są, a wszystko jest opisane w przepisie i składnikach 😉