Talarki ziemniaczane z piekarnika
Talarki ziemniaczane z piekarnika to pomysł na proste danie obiadowe, jako dodatek do obiadu proszonego, świątecznego lub jako przekąska.
W dodatku w odchudzonej wersji, bowiem frytki to przeważnie hektolitry tłustego oleju, a ta wersja wymaga dosłownie 2-3 łyżek oleju. Są także pieczone, a więc i zdrowsze w porównaniu ze smażonymi potrawami.
Do przygotowania talarków potrzebujemy ziemniaków, na które teraz mamy sezon, wiele gatunków, odmian i smaków, a także nieco oleju i ulubionych przypraw/ziół.
Ja dzisiaj proponuję mieszankę słodkiej oraz wędzonej papryki, cynamonu, soli oraz pieprzu i to tyle! A może aż tyle?
Spróbujcie koniecznie i sami oceńcie!
Składniki na talarki ziemniaczane z piekarnika:
- 1 kg ziemniaków (wybierajcie odmiany zwarte, nie sypkie)
- 3 łyżki oliwy/oleju
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Jak przygotować talarki ziemniaczane z piekarnika:
Ziemniaki obieramy i myjemy, a następnie kroimy w plastry – talarki na mandolinie lub na desce nożem (ok. 3 mm grubości).
Następnie ziemniaki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut, aby wypłukać skrobię.
Plastry ziemniaków dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem lub bawełnianą ściereczką – dzięki temu ziemniaki będą bardziej chrupiące (sposób ten wykorzystuję również przy frytkach i zawsze wychodzą idealne!).
Do miski przekładamy talarki z ziemniaków, wlewamy olej i dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy, aby ziemniaki były dobrze pokryte mieszanką oleju i przypraw.
Układamy luźno na blachach z piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200°C z funkcją pieczenia góra-dół i pieczemy przez jakieś 30-40 minut, w zależności od grubości plastrów.
Moja rada:
Warto podczas pieczenia zmieniać blachy miejscami, aby ziemniaki równomiernie się przypiekały.
Udostępnij na:
Komentarze