Ciasto kruszonkowe z owocami
Ciasto kruszonkowe z owocami to ciasto ekspresowe, do którego nie potrzebujemy żadnego sprzętu, robota, miksera czy trzepaczki; przygotujemy je palcami.
Ciasto kruszonkowe to po prostu ciasto przygotowane na bazie chrupiącej kruszonki.
Nie potrzebujemy do tego ciasta ani jajek, ani mleka, a nawet cukru, gdyż z powodzeniem zastępuje go erytrytol, który dodatkowo obniża kaloryczność ciasta, a nie jest to ciasto fit.
Jest natomiast tak pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu, że warto się pokusić o jego przygotowanie.
Do przygotowania ciasta używam sezonowych, dostępnych owoców, ale najlepiej sprawdzają się owoce kwaśne, np. wiśnie, porzeczki, jeżyny, jagody, borówki, maliny, agrest, a także kwaśne śliwki i jabłka.
Wyobraźcie sobie – słodka, chrupiąca kruszonka, kwaśne sezonowe owoce – to musi być pyszne!!!
Do tego ciasta polecam gałkę lodów waniliowych lub śmietankowych – no, niebo w gębie!
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na ciasto kruszonkowe z owocami:
ciasto kruszonkowe:
- 300 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 200 g masła
- 120 g erytrytolu lub cukru
warstwa owocowa:
- 600 g owoców, najlepiej kwaśnych – u mnie wiśnie – 350 g, czerwone porzeczki – 125 g i jeżyny – 125 g
- 80 g erytrytolu lub cukru
- 90 g skrobi ziemniaczanej
- 20 g mąki migdałowej lub bułki tartej
Jak przygotować ciasto kruszonkowe z owocami:
Owoce myjemy i osuszamy. Dodatkowo wiśnie drylujemy, a porzeczki obrywamy z gałązek.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C z włączoną funkcją pieczenia góra-dół.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy erytrytol lub cukier i masło.
Całość rozcieramy między palcami aż powstaną nam okruchy.
Tortownicę (Ø 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wsypujemy nieco więcej jak połowę kruszonki – nie ugniatamy!
Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy spód przez około 12-15 minut, tak aby kruszonka straciła surowość.
Podpieczony spód wyjmujemy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
W tym czasie do przygotowanych wcześniej owoców dodajemy erytrytol lub cukier oraz skrobię i delikatnie mieszamy, tylko do połączenia składników, tak aby owoce nie puściły soku.
Lekko przestudzony spód posypujemy mąką migdałową lub bułką tartą i wykładamy owoce.
Wierzch posypujemy resztą kruszonki i ponownie wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy przez około 30-40 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni.
Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 349 kcal (1 kawałek z 9 na erytrytolu)
białka (B): 6,2 g
tłuszcze (T): 20,4 g
węglowodany (W): 35,0 g błonnik (F): 5,01 g
******
Udostępnij na:
Komentarze