Ciasto kruszonkowe z owocami


Ciasto kruszonkowe z owocami to ciasto ekspresowe, do którego nie potrzebujemy żadnego sprzętu, robota, miksera czy trzepaczki; przygotujemy je palcami.

Ciasto kruszonkowe to po prostu ciasto przygotowane na bazie chrupiącej kruszonki.

Nie potrzebujemy do tego ciasta ani jajek, ani mleka, a nawet cukru, gdyż z powodzeniem zastępuje go erytrytol, który dodatkowo obniża kaloryczność ciasta, a nie jest to ciasto fit.

Jest natomiast tak pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu, że warto się pokusić o jego przygotowanie.

Do przygotowania ciasta używam sezonowych, dostępnych owoców, ale najlepiej sprawdzają się owoce kwaśne, np. wiśnie, porzeczki, jeżyny, jagody, borówki, maliny, agrest, a także kwaśne śliwki i jabłka.

Wyobraźcie sobie – słodka, chrupiąca kruszonka, kwaśne sezonowe owoce – to musi być pyszne!!!

Do tego ciasta polecam gałkę lodów waniliowych lub śmietankowych – no, niebo w gębie!

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.

Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.


Składniki na ciasto kruszonkowe z owocami:

ciasto kruszonkowe:

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 200 g masła
  • 120 g erytrytolu lub cukru

warstwa owocowa:

  • 600 g owoców, najlepiej kwaśnych – u mnie wiśnie – 350 g, czerwone porzeczki – 125 g i jeżyny – 125 g
  • 80 g erytrytolu lub cukru
  • 90 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 g mąki migdałowej lub bułki tartej


Jak przygotować ciasto kruszonkowe z owocami:

Owoce myjemy i osuszamy. Dodatkowo wiśnie drylujemy, a porzeczki obrywamy z gałązek.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C z włączoną funkcją pieczenia góra-dół.

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy erytrytol lub cukier i masło.

Całość rozcieramy między palcami aż powstaną nam okruchy.

Tortownicę (Ø 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wsypujemy nieco więcej jak połowę kruszonki – nie ugniatamy!

Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy spód przez około 12-15 minut, tak aby kruszonka straciła surowość.

Podpieczony spód wyjmujemy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

W tym czasie do przygotowanych wcześniej owoców dodajemy erytrytol lub cukier oraz skrobię i delikatnie mieszamy, tylko do połączenia składników, tak aby owoce nie puściły soku.

Lekko przestudzony spód posypujemy mąką migdałową lub bułką tartą i wykładamy owoce.

Wierzch posypujemy resztą kruszonki i ponownie wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy przez około 30-40 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni.

Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 349 kcal (1 kawałek z 9 na erytrytolu)
białka (B): 6,2 g
tłuszcze (T): 20,4 g
węglowodany (W): 35,0 g   błonnik (F): 5,01 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy