Sałatka z nektarynek z burratą i pistacjami
Dzisiaj pomysł na kolejną letnią, lekką i bardzo smaczną sałatkę.
Znowu zaskoczę Was nietypowym połączeniem składników i smaków.
Sałatka z nektarynek z burratą, świeżą bazylią i pistacjami, które uwielbiamy ❤️
Wystarczy kilka prostych składników oraz przeszukanie szafek kuchennych, aby wyczarować w kilka minut przepyszną sałatkę.
Sałatka ta jest idealna o każdej porze dnia. Sprawdzi się zarówno na śniadanie, lunch, lekki obiad czy na kolację, a nawet na przekąskę.
Taka sałatka to bogactwo potasu, fosforu, magnezu, wapnia, a także wit. C.
Do przygotowania tej sałatki można wykorzystać nektarynki, które już są bardzo dojrzałe, miękkie i nikt nie ma ochoty ich zjeść. Możemy nadać im drugie życie i w ten sposób wykorzystać smacznie w myśl zasady zero waste.
Zajrzyjcie koniecznie do przepisu i przygotujcie sobie lub bliskim, myślę że fajnie ich zaskoczycie niebanalnym pomysłem na sałatkę.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na sałatkę z nektarynek z burratą i pistacjami (2 porcje):
- 3 nektarynki
- 1 kulka (125 g) burraty
- 1/2 garści listków świeżej bazylii
- 20 g orzeszków pistacjowych
- 2 łyżki octu balsamicznego
- szczypta soli himalajskiej
- szczypta suszonych płatków chili – opcjonalnie
Jak przygotować sałatkę z nektarynek z burratą i pistacjami:
Nektarynki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i kroimy na kawałki, mniej więcej w ósemki.
Układamy na dużym talerzu.
Burratę rwiemy na mniejsze kawałki, około 10 kawałków i układamy pomiędzy plastrami nektarynek.
Listki bazylii myjemy, osuszamy i układamy na sałatce.
Całość skrapiamy octem balsamicznym, posypujemy płatkami chili i oprószamy solą.
Pistacje lekko siekamy, pozostawiając kilka większych czy całych kawałków.
Finalnie sałatkę posypujemy pistacjami.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 328 kcal (1 porcja)
białka (B): 10,6 g
tłuszcze (T): 19,8 g
węglowodany (W): 26,4 g błonnik (F): 2,83 g
******
Udostępnij na:
Komentarze