Ciasto Lion bez pieczenia
Ciasto Lion bez pieczenia to pyszne ciasto wzorowane na popularnym batoniku.
Chciałam jak najlepiej odwzorować wygląd i smak tego ciasta i powstały fajne warstwy przekładane herbatnikami i słonymi krakersami.
Na dole na warstwie herbatników typu petit beurre znajduje się warstwa przygotowana z masy kajmakowej i ryżu preparowanego z dodatkiem chrupiących solonych orzeszków arachidowych; kolejna warstwa, która znajduje się na słonych krakersach została przygotowana na bazie serka mascarpone, śmietanki kremowej i mleka w proszku z dodatkiem posiekanych batoników Lion.
Góra ciasta to pokrojone batoniki, ryż preparowany i polewa z gorzkiej czekolady.
Ciasto przepyszne, wyjątkowe, bowiem smaki idealnie się komponują i przełamują, ciasto pięknie się prezentujące i słodkie – warte zgrzeszenia!
Składniki na ciasto Lion bez pieczenia:
warstwa z ryżem preparowanym:
- 1 puszka masy kajmakowej/krówkowej (ok. 500 g)
- 90 g ryżu preparowanego
- 50 g prażonych orzeszków ziemnych solonych
warstwa z batonikami:
- 500 g schłodzonego serka mascarpone
- 200 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
- 1 szkl. mleka w proszku (nie granulowane)
- 1 cukier wanilinowy
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 batoniki Lion po 40 g
- 2 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
- ok. 125 g herbatników typu petit beurre (ok. 16 szt.)
- ok. 125 g krakersów (ok. 20 szt.)
do dekoracji:
- 3 batoniki Lion po 40 g
- garstka ryżu preparowanego (odjęta z 90 g)
- 6 kostek czekolady gorzkiej 74%
- 1 łyżeczka masła
Jak przygotować ciasto Lion bez pieczenia:
Blaszkę (wym. 24×28 lub 25×30) wykładamy papierem do pieczenia.
Na dno blaszki wykładamy ściśle warstwę herbatników, jeden obok drugiego.
Przygotowujemy warstwę z ryżem preparowanym.
Ryż preparowany przesypujemy do sporej miski (garstkę odkładamy do dekoracji), dodajemy posiekane orzeszki solone.
Kajmak delikatnie podgrzewamy stawiając w misce z gorącą wodą, a następnie przekładamy do ryżu i mieszamy.
Masę wykładamy na herbatniki, rozprowadzamy równomiernie i lekko dociskamy łyżką, aby ziarna ryżu się skleiły i ładnie rozłożyły.
Na warstwę z ryżem preparowanym wykładamy warstwę krakersów.
Przygotowujemy warstwę z batonikami.
Zimny serek mascarpone przekładamy do miski, wlewamy schłodzoną śmietankę kremówkę, dodajemy cukier wanilinowy, cukier puder i chwilę miksujemy aż masa delikatnie stanie się puszysta, ale nie za długo, gdyż masa może się zwarzyć.
Dodajemy mleko w proszku i posiekane batoniki, mieszamy za pomocą łyżki tylko do połączenia składników.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, ok. 1 łyżki i odstawiamy na chwilę do napęcznienia, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia (stawiąc np. w misce z gorącą wodą).
Rozpuszczoną żelatynę zahartowujemy dodając nieco ubitej masy z mascarpone, a następnie dodajemy do reszty masy i na bardzo wolnych obrotach miksujemy tylko do połączenia składników.
Masę z batonikami wykładamy na krakersy, a wierzch wyrównujemy.
Przygotowujemy polewę.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, stawiając w garnku z gorącą wodą, dodajemy łyżeczkę masła i mieszamy.
2 batoniki kroimy w plasterki, a 1 siekamy.
Na wierzchu ciasta układamy pokrojone w plasterki batoniki, polewamy czekoladą tworząc esy-floresy, posypujemy posiekanymi batonikami i ryżem preparowanym.
Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Do krojenia używamy dobrze naostrzonego noża.
Udostępnij na:
Komentarze
Bardzo smakowite ciacho, super 😀
Dziękuję, cieszę się, że ciacho cieszy oko 😊
Pięknie wygląda 🙂
Dziękuję bardzo 😘
Trafiłam na bloga przez facebooka zostanę na dłużej super przepis
Dziękuję, proszę rozgość się 🙂
Jak pysznie wygląda ten Lion 😍😍
Dziękuję 😍
Super ciacho bez pieczenia
Dziękuję bardzo 🙂