Placek po węgiersku
Placek po węgiersku zwany także plackiem zbójnickim czy plackiem po zbójnicku to pyszne i treściwe danie obiadowe.
Placek po węgiersku to duży placek ziemniaczany złożony na pół, podany z pysznym gulaszem węgierskim.
Dodatkowo podajemy go z kwaśną śmietaną i obowiązkowo natką pietruszki.
Danie bardzo smaczne, proste, ale nieco czasochłonne, gdy nie mamy wcześniej przygotowanego gulaszu.
Gulasz węgierski warto przygotować dzień wcześniej, wtedy przygotowanie całego placka zajmuje kilka chwil.
Składniki na placek po węgiersku (2 grubsze lub 3 cieńsze placki):
- 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 – 3/4 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 2-3 chochelki gulaszu węgierskiego – przepis
do podania:
- gęsta kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
- natka pietruszki
Jak przygotować placek po węgiersku:
Gulasz węgierski podgrzewamy.
Ziemniaki i cebulę myjemy i ścieramy na tarce (na oczkach do tarcia ziemniaków, takie postrzępione oczka) lub tak jak ja – miksuję w kielichu miksera wraz z cebulą.
Masę odstawiamy na 5 minut, a następnie odlewamy powstały sok.
Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, majeranek i dokładnie mieszamy.
Dyżą patelnię (średnica ok. 30 cm) rozgrzewamy, wlewamy ok. 2 łyżek oleju, wykładamy masę ziemniaczaną (1/2 lub 1/3 ilości masy w zależności, ile chcemy uzyskać placków), rozkładając masę równomiernie na całej powierzchni patelni. Smażymy na złoty kolor przez około 4 minuty z jednej strony, a następnie przewracamy na drugą stronę i smażamy przez około 3 minuty.
Aby ułatwić sobie przewrócenie placka na drugą stronę, można go zsunaąć z patelni na duży talerz, a następnie przełożyć z powrotem na patelnię.
Usmażony placek przekladamy na talerz, nakładamy chochelkę ciepłego gulaszu na połowę placka i składamy na pół.
Polewamy gęstą kwaśną śmietaną lub jogurtem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze