Ciasto Malinowa chmurka
Dzisiaj na bogato!
Tak, czasami trzeba odejść od zdrowych nawyków i przygotować coś z duuużą ilością niezdrowych kalorii, za to uszczęśliwiających.
Dzisiaj niebiańsko smaczne ciasto Malinowa chmurka, składająca się z kilku warstw: na samym dole kruchy spód, na nim galaretka z malinami, warstwa kremu mascarpone z wanilią i wierzch wieńczy krucha beza posypana płatkami migdałowymi.
Każda warstwa jest inna, zachwyca fakturą i smakiem, a smaki przełamują się i przenikają, uzupełniając tworzą harmonię.
Na sam widok człowiek jest w niebie!
Polecam – ja przygotowałam to ciasto na urodziny syna zamiast tradycyjnego tortu, był zachwycony!
Składniki na ciasto Malinowa chmurka:
Kruchy spód:
- 3 schłodzone żółtka
- 150 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 30 g cukru pudru
- 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Galaretka z malinami:
- 600 g malin świeżych lub mrożonych
- 3 galaretki malinowe
- 3 szkl. wrzącej wody
Krem mascarpone:
- 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 30 g cukru pudru
- nasionka z 1 laski wanilii
Beza z migdałami:
- 3 białka
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi)
- ok. 40-50 g płatków migdałowych
Jak przygotować ciasto Malinowa chmurka:
Ja zaczynam zawsze od przygotowania bezy, a następnie przygotowuję w kolejności jak w przepisie, co gwarantuje szybkie rozłożenie pracy i przygotowanie ciasta w jak najkrótszym czasie.
Zaczynamy od przygotowania kruchej bezy.
Białka ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania gęstej piany.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
Bierzemy formę, w której będziemy piec ciasto (24×28 cm) i odwracamy do góry dnem, obrysowujemy kontur blaszki na papierze do pieczenia.
Papier z obrysem kładziemy na dużej blaszce z piekarnika.
Na obrysowanej powierzchni równomiernie rozkładamy bezę, starając się, aby nie wyjść poza obrys. Chodzi o to, aby beza była wielkości formy do pieczenia.
Bezę posypujemy płatkami migdałowymi.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy, a w zasadzie suszymy przez 1 godzinę w temperaturze 140°C.
Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
W czasie kiedy beza się suszy przygotowujemy kruchy spód.
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy zimne masło, schłodzone żółtka oraz cukry i całość siekamy, a następnie szybko zagniatamy kruche ciasto.
Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodowce przez 1 godzinę.
Schłodzone ciasto wałkujemy i wylepiamy blaszkę prostokątną (24×28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C.
Pieczemy przez około 15-20 minut do zezłocenia.
Odstawiamy do wystudzenia.
W czasie, kiedy spód się studzi przygotowujemy krem mascarpone.
Do dużego naczynia przekładamy serek mascarpone, kremówkę, które powinny być dobrze schłodzone oraz cukier puder i nasionka z laski wanilii.
Miksujemy przez kilka minut (ok. 3-5 minut) do uzyskania gęstego kremu.
Gotowy krem chwilę schładzamy.
Ja galaretkę przygotowuję na samym końcu, ponieważ używam zawsze mrożonych malin (można wcześniej zamrozić świeże), dzięki czemu galaretka zetnie nam się w kilka minut, oszczędzając czas oczekiwania. W przypadku świeżych malin galaretkę należy przygotować przed przygotowaniem kremu mascarpone.
Galaretkę dokładnie rozpuszczamy we wrzącej wodzie.
Dodajemy mrożone maliny i szybko mieszamy, gdyż galaretka w ekspresowym tempie tężeje. Tężejącą galaretkę od razu wylewamy na wystudzony spód.
W przypadku świeżych malin, to najpierw rozpuszczamy galaretkę we wrzątku, studzimy, a następnie dodajemy maliny i kiedy galaretka będzie całkowicie wystudzona przekładamy do lodówki.
Przystępujemy do składania ciasta.
Tężejącą galaretkę z malinami wylewamy na uprzednio upieczony i wystudzony kruchy spód.
Na całkowicie zastygniętą galaretkę wykładamy krem mascarpone.
Na krem ostrożnie przekładamy bezę z płatkami migdałowymi.
Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Smacznej rozpusty!
Udostępnij na:
Komentarze
Masz racje trzeba czasem sobie odpuścić najlepsze ciasto jakie jadłam pozdrawiam zapraszm na blog
Rzeczywiście jedno z najlepszych ciast!
Ciasto malinowe warstwowe przepis proszę
Tu jest przepis, u góry^
Czy może chodzi o jakiś inny przepis?
Zdecydowanie mój ulubiony przepis na malinową chmurkę 😉
Dziękuję bardzo, jest mi bardzo miło 😊
Pyszne ciasto:)
Dziękuję bardzo 🙂
Czy bezę wstawiamy do zimnego piekarnika czy do nagrzanego?
Bezę wstawiamy do nagrzanego piekarnika 😊
Katastrofa zapomniałam dać proszku do pieczenia 😭
Chyba tak źle nie jest 🙂 Głowa do góry, następnym razem będzie lepiej 👍
Mój numer 1 od lat, to najlepszy przepis na “Malinową chmurke” . Wszystko jest bardzo dokładnie i jasno opisane. Ciasto wychodzi przepyszne, a rodzina i goście zachwyceni. Pozdrawiam serdecznie 😊
Pani Renatko, dziękuję bardzo za miłe słowa na temat malinowej chmurki. Cieszę się, że ciasto wszystkim smakuje! Co roku na moje urodziny piekę do pracy, bo koleżankom bardzo smakuje i proszą o jej upieczenie 🙂 Serdecznie pozdrawiam!