Jaglanka z chia i granatem
Dzień Dobry Kochani!
Każdy dzień należy powitać dobrym śniadaniem, bo śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. A żeby dobrze dzień nam się rozpoczął proponuję przygotować zdrowe i pożywne śniadanie jakim jest jaglanka, o której właściwościach już nieraz Wam wspominałam na blogu.
Dzisiejsza wersja jest z dodatkiem dobroczynnego chia, bogatego w białko, błonnik i kwasy omega-3.
Dodatkowo, aby śniadanie chciało jeść się oczami dodałam kolorowy akcent, czyli czerwone ziarna granatu.
Składniki na jaglankę z chia i granatem (dla 1 osoby):
- 4 łyżki kaszy jaglanej suchej
- 1 szkl. mleka
- 2 łyżeczki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
- 1/4 granata
Jak przygotować jaglankę z chia i granatem:
Kaszę przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą.
Wsypujemy do rondelka i chwilę prażymy.
Dolewamy mleko i gotujemy około 15 minut pod przykryciem aż kasza wchłonie mleko.
Dodajemy nasiona chia i mieszamy.
Przekładamy do miseczki i posypujemy ziarenkami granatu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze