Ciasto Malinowa chmurka

Dzisiaj na bogato!

Tak, czasami trzeba odejść od zdrowych nawyków i przygotować coś z duuużą ilością niezdrowych kalorii, za to uszczęśliwiających.

Dzisiaj niebiańsko smaczne ciasto Malinowa chmurka, składająca się z kilku warstw: na samym dole kruchy spód, na nim galaretka z malinami, warstwa kremu mascarpone z wanilią i wierzch wieńczy krucha beza posypana płatkami migdałowymi.

Każda warstwa jest inna, zachwyca fakturą i smakiem, a smaki przełamują się i przenikają, uzupełniając tworzą harmonię.

Na sam widok człowiek jest w niebie!

Polecam – ja przygotowałam to ciasto na urodziny syna zamiast tradycyjnego tortu, był zachwycony!

Składniki na ciasto Malinowa chmurka:

Kruchy spód:

  • 3 schłodzone żółtka
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła 
  • 30 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Galaretka z malinami:

  • 600 g malin świeżych lub mrożonych
  • 3 galaretki malinowe
  • 3 szkl. wrzącej wody

Krem mascarpone:

  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 30 g cukru pudru
  • nasionka z 1 laski wanilii

Beza z migdałami:

  • 3 białka
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • ok. 40-50 g płatków migdałowych


Jak przygotować ciasto Malinowa chmurka:

Ja zaczynam zawsze od przygotowania bezy, a następnie przygotowuję w kolejności jak w przepisie, co gwarantuje szybkie rozłożenie pracy i przygotowanie ciasta w jak najkrótszym czasie.

Zaczynamy od przygotowania kruchej bezy.

Białka ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania gęstej piany.

Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.

Bierzemy formę, w której będziemy piec ciasto (24×28 cm) i odwracamy do góry dnem, odrysowujemy kontur blaszki.

Na odrysowanej powierzchni równomiernie rozkładamy bezę i posypujemy płatkami migdałowymi.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy, a w zasadzie suszymy przez 1 godzinę w temperaturze 140°C.

Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

W czasie kiedy beza się suszy przygotowujemy kruchy spód.

Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy zimne masło, schłodzone żółtka oraz cukry i całość siekamy, a następnie szybko zagniatamy kruche ciasto.

Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodowce przez 1 godzinę.

Schłodzone ciasto wałkujemy i wylepiamy blaszkę prostokątną (24×28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C.

Pieczemy przez około 15-20 minut do zezłocenia.

Odstawiamy do wystudzenia.

W czasie, kiedy spód się studzi przygotowujemy krem mascarpone.

Do dużego naczynia przekładamy serek mascarpone, kremówkę, które powinny być dobrze schłodzone oraz cukier puder i nasionka z laski wanilii.

Miksujemy przez kilka minut (ok. 3-5 minut) do uzyskania gęstego kremu.

Gotowy krem chwilę schładzamy.

Ja galaretkę przygotowuję na samym końcu, ponieważ używam zawsze mrożonych malin (można wcześniej zamrozić świeże), dzięki czemu galaretka zetnie nam się w kilka minut, oszczędzając czas oczekiwania. W przypadku świeżych malin galaretkę należy przygotować przed przygotowaniem kremu mascarpone.

Galaretkę dokładnie rozpuszczamy we wrzącej wodzie.

Dodajemy mrożone maliny i szybko mieszamy, gdyż galaretka w ekspresowym tempie tężeje. Tężejącą galaretkę od razu wylewamy na wystudzony spód.

W przypadku świeżych malin, to najpierw rozpuszczamy galaretkę we wrzątku, studzimy, a następnie dodajemy maliny i kiedy galaretka będzie całkowicie wystudzona przekładamy do lodówki.

Przystępujemy do składania ciasta.

Tężejącą galaretkę z malinami wylewamy na uprzednio upieczony i wystudzony kruchy spód.

Na całkowicie zastygniętą galaretkę wykładamy krem mascarpone.

Na krem ostrożnie przekładamy bezę z płatkami migdałowymi.

Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Smacznej rozpusty!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Sałatka makaronowa z kurczakiem

02-02-2016 

Koktajl jagodowy z natką pietruszki, chia i jagodami goji

29-01-2016 

Surówka z marchewki i jabłka z brokułem

27-01-2016 

Komentarze

  • Zdjęcie profiloweTeresa | 04-09-2020

    Masz racje trzeba czasem sobie odpuścić najlepsze ciasto jakie jadłam pozdrawiam zapraszm na blog

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 04-09-2020

    Rzeczywiście jedno z najlepszych ciast!

  • Zdjęcie profiloweEwa | 25-12-2020

    Ciasto malinowe warstwowe przepis proszę

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 26-12-2020

    Tu jest przepis, u góry^
    Czy może chodzi o jakiś inny przepis?

  • Zdjęcie profiloweRozalia | 08-03-2021

    Zdecydowanie mój ulubiony przepis na malinową chmurkę 😉

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 08-03-2021

    Dziękuję bardzo, jest mi bardzo miło 😊

  • Zdjęcie profiloweMonika | 27-04-2021

    Pyszne ciasto:)

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 28-04-2021

    Dziękuję bardzo 🙂

  • Zdjęcie profiloweAnna | 02-05-2021

    Czy bezę wstawiamy do zimnego piekarnika czy do nagrzanego?

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 02-05-2021

    Bezę wstawiamy do nagrzanego piekarnika 😊

  • Zdjęcie profiloweDaria | 14-08-2021

    Katastrofa zapomniałam dać proszku do pieczenia 😭

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 14-08-2021

    Chyba tak źle nie jest 🙂 Głowa do góry, następnym razem będzie lepiej 👍

  • Zdjęcie profiloweRenata | 10-09-2021

    Mój numer 1 od lat, to najlepszy przepis na “Malinową chmurke” . Wszystko jest bardzo dokładnie i jasno opisane. Ciasto wychodzi przepyszne, a rodzina i goście zachwyceni. Pozdrawiam serdecznie 😊

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 11-09-2021

    Pani Renatko, dziękuję bardzo za miłe słowa na temat malinowej chmurki. Cieszę się, że ciasto wszystkim smakuje! Co roku na moje urodziny piekę do pracy, bo koleżankom bardzo smakuje i proszą o jej upieczenie 🙂 Serdecznie pozdrawiam!