Ciasto Milky Way
Zapraszam na pyszne ciasto wzorowane na popularnym batoniku.
Puszysty biszkopt kakaowy, mleczny krem i polewa czekoladowa.
Bardzo łatwe do przygotowania ciasto, idealne na niedzielę, do kawusi czy na święta.
Składniki na ciasto Milky Way:
biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki ciemnego kakao
masa mleczna:
- 1/2 szkl. mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 250 masła
- 2 szkl. pełnego mleka w proszku
polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 5-6 łyżek mleka
dodatkowo:
- 1/2 szkl. mocnej niesłodzonej herbaty
Jak przygotować ciasto Milky Way
Biszkopt: białka ubijamy z cukrem na puszystą, białą pianę.
Dodajemy żółtka i dalej ubijamy.
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, i delikatnie już przy pomocy łyżki mieszamy z pianą.
Ciasto wylewamy do formy (u mnie 33×27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 170°C przez około 20 minut, do tzw. “suchego patyczka”.
Ciasto odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekrawamy wzdłuż na pół.
Masa mleczna: mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy po trochu wystudzone mleko z cukrami.
Na koniec dodajemy mleko w proszku i ucieramy na gładką masę.
Wystudzone i przekrojone wzdłuż na pół ciasto delikatnie nasączamy mocną herbatą.
Na jedną część biszkoptu wykładamy masę mleczną i wyrównujemy, przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
Polewa czekoladowa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną tabliczkę czekolady z kilkoma łyżkami mleka.
Rozpuszczoną czekoladą dekorujemy wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki do schłodzenia i stężenia masy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
Wygląda zachęcająco, pycha 🙂
Dziękuję 🙂
wygląda świetnie
Dziękuję 🙂
A jakie wymiary blachy?
U mnie to blaszka 33×27 cm 🙂
Na jaką to jest blaszkę?
U mnie blaszka 33×27 cm 🙂