Galaretki w skórkach pomarańczy

Nietypowy, efektowny i bardzo prosty sposób podania galaretki.

Idealne na przyjęcia dla dzieci, którym na pewno spodoba się taka galaretka.

Poza tym ten sposób podania nie ubrudzi rączek dzieci, bo dzieci mogą wziąć kawałek pomarańczy i zjeść.


Składniki na galaretki w skórkach pomarańczy:

  • galaretka pomarańczowa
  • 2 pomarańcze
  • 400 ml wody


Jak przygotować galaretki w skórkach pomarańczy:

Pomarańcze myjemy, przekrajemy na pół i za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ.

Miąższ pomarańczy zjadamy lub zostawiamy do przygotowania, np. koktajlu pomarańczowego.

Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w mniejszej ilości gorącej wody niż jest na opakowaniu, zamiast 500 ml – używamy 400 ml, odstawiamy do ostudzenia.

Skórki z pomarańczy wstawiamy do miseczek, aby były stabilne.

Tężejącą galaretkę wlewamy do przygotowanych miseczek z pomarańczy i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Gotowe galaretki kroimy na mniejsze cząstki.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy