Ciasto Raffaello bez pieczenia

Raffaello to propozycja na ciasto bez pieczenia do kawki, bo przygotowane na krakersach.

Ciasto składa się z warstw: krakersów, kokosowego kremu budyniowego i płatków migdałowych.

To połączenie słonych krakersów, kokosowego kremu (z likierem kokosowym) i migdałów bardzo dobrze ze sobą współgra i świetnie smakuje, a efekt końcowy jest niesamowity.

Ciasto w mojej wersji nie jest przesłodzone, smak jest zrównoważony i każdemu smakuje, więc polecam!

Ja przygotowałam budyń od podstaw, ale jeśli nie macie czasu na jego zrobienie to użyjcie budyniu w proszku.


Składniki na ciasto Raffaello bez pieczenia:

  • ok. 250 g krakersów
  • 30 g wiórków kokosowych do dekoracji
  • 50 g płatków migdałowych

kokosowy krem budyniowy:

  • 3 szkl. mleka
  • 3 żółtka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła
  • 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)


Jak przygotować ciasto Raffaello bez pieczenia:

Zaczynamy od przygotowania budyniu.

Żółtka mieszamy z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym oraz obiema mąkami.

Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy 1 szkl. mleka i dokładnie mieszamy, uzyskując jednolitą emulsję.

Resztę mleka (2 szkl.) zagotowujemy w garnku z resztą cukru.

Do gotującego się mleka wlewamy mleko z żółtkami i mąkami, cały czas mieszając czekamy aż budyń zgęstnieje i pojawią się na powierzchni bąbelki.

Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia, wcześniej przykrywając powierzchnię budyniu folią spożywczą, co zapobiegnie pojawieniu się tzw. kożuszka (budyń można przygotować kilka godzin wcześniej).

Do przestudzonego budyniu można dodać likier.

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, a następnie, nie przerywając miksowania, dodajemy po łyżce zimnego budyniu i ucieramy aż masa będzie jednolita i gładka.

Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy szpatułką.

Krem kokosowy dzielimy na 3 części (aby warstwy były dość równe).

Blaszkę (u mnie 19×28 cm, ale może być 20×30 cm) wykładamy folią spożywczą.

Na spód blaszki wykładamy warstwę krakersów, ściśle, jeden przy drugim.

Na warstwę krakersów wykładamy pierwszą porcję kokosowego kremu budyniowego i rozsmarowujemy równomiernie, a następnie posypujemy połową płatków migdałowych.

Wykładamy drugą warstwę krakersów, krem kokosowy oraz płatki migdałowe.

Przykrywamy ostatnią warstwą krakersów i kremem kokosowym.

Wiórki kokosowe przeznaczone do dekoracji (30 g) prażymy przez chwilę na suchej patelni aż delikatnie zbrązowieją i studzimy.

Wierzch ciasta posypujemy równomiernie wystudzonymi wiórkami kokosowymi.

Gotowe ciasto schładzamy w lodówce przez minimum 3 godziny, a najlepiej zostawić na całą noc.

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • Zdjęcie profiloweMilena | 05-09-2020

    Wygląda obłędnie! 😉

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 05-09-2020

    Dziękuję bardzo 😘
    Mam nadzieję, że skorzystasz z przepisu 😊

  • Zdjęcie profiloweTeresa | 12-09-2020

    Wspaniałe cudo zapraszam do mnie na blog

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 12-09-2020

    Dziękuję bardzo 🙂

  • Zdjęcie profiloweNatalia | 12-02-2021

    pysznie wygląda, pozdrawiam!

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 18-02-2021

    Dziękuję bardzo 😊

  • Zdjęcie profiloweIwona | 17-02-2021

    Zamiast krakersów zrobiłam biszkopt. Świetny przepis!! Pozdrawiam

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 18-02-2021

    Na biszkopcie też pyszny!
    Dziękuję bardzo za skorzystanie z przepisu 🙂
    Serdecznie pozdrawiam!