Kotleciki z indyka
Kotleciki z indyka to moja propozycja na szybkie i smaczne danie mięsne.
Doskonałe na obiad, a można podać je na kilka sposobów, np. saute, z sosem pomidorowym, pieczarkowym lub innym, można podać w pitach z hummusem czy przygotować z nich szaszłyki.
Składniki na kotleciki z indyka (26 szt.):
- 800 g mięsa mielonego z piersi indyka
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 jajko “M”
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka majeranku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- mąka do obtoczenia
- 3 łyżki oleju do smażenia
- mleko do namoczenia kajzerki
Jak przygotować kotleciki z indyka:
Kajzerkę namaczamy w mleku, a następnie odciskamy.
Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy całe jajko, dodajemy odciśniętą kajzerkę, startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki i przyprawy.
Wyrabiamy dokładnie mięso z dodatkami aż uzyskamy gładką masę.
Z wyrobionego mięsa formujemy zwilżonymi dłońmi małe kotleciki, które następnie obtaczamy delikatnie w mące, otrzepując z jej nadmiaru.
Kotlety smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron aż się zarumienią.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 63 kcal (1 kotlecik – ok. 42 g)
białka (B): 6,5 g
tłuszcze (T): 2,1 g
węglowodany (W): 2,0 g
******
Udostępnij na:
Komentarze