Kotleciki z indyka

Kotleciki z indyka to moja propozycja na szybkie i smaczne danie mięsne.

Doskonałe na obiad, a można podać je na kilka sposobów, np. saute, z sosem pomidorowym, pieczarkowym lub innym, można podać w pitach z hummusem czy przygotować z nich szaszłyki.


Składniki na kotleciki z indyka (26 szt.):

  • 800 g mięsa mielonego z piersi indyka
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 jajko “M”
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • mąka do obtoczenia
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • mleko do namoczenia kajzerki


Jak przygotować kotleciki z indyka:

Kajzerkę namaczamy w mleku, a następnie odciskamy.

Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy całe jajko, dodajemy odciśniętą kajzerkę, startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki i przyprawy.

Wyrabiamy dokładnie mięso z dodatkami aż uzyskamy gładką masę. 

Z wyrobionego mięsa formujemy zwilżonymi dłońmi małe kotleciki, które następnie obtaczamy delikatnie w mące, otrzepując z jej nadmiaru.  

Kotlety smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron aż się zarumienią.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 63 kcal (1 kotlecik – ok. 42 g)
białka (B): 6,5 g
tłuszcze (T): 2,1 g
węglowodany (W): 2,0 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Ciastka francuskie z cukinią, chorizo i mozzarellą

20-08-2013 

Parowańce z jagodami

19-08-2013 

Cytrynowy sernik na zimno z kryształkami

18-08-2013 

Komentarze

  • brak komentarzy